Bert Lauwers
‘Farmasector bulkt van het geld’
De recente monsterdeals maken overheden erop attent dat farma nog altijd bulkt van het geld. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.
Je vindt haast geen farmabedrijf meer dat niet uitgebreid benadrukt dat de patiënt centraal staat in zijn strategische en commerciële overwegingen. Patient centricity heet dat. De toenadering tussen Pfizer en Allergan doet die slogan hol klinken. Het is de CEO’s van sommige beursgenoteerde farmabedrijven blijkbaar enkel te doen om winstmaximalisatie en koerswinst. Aangemoedigd door het goedkope geld, kopen zij peperdure omzet die zij met de nodige truken van de foor helpen te financieren. De bekendste farmatruc is het versassen van de fiscale zetel naar een land met een lagere belastingvoet. In het geval van Pfizer is dat Ierland, waar Allergan is gedomicilieerd. Maar het gros van de overnamefactuur komt onvermijdelijk uit de inkomsten uit geneesmiddelen.
‘Farmasector bulkt van het geld’
Er zijn natuurlijk wel meer sectoren waar al snel vele miljarden op tafel worden gesmeten voor overnames, zoals de bierbrouwers bewijzen. Een pil is echter geen pint. Een bierproducent brouwt bier. Punt. Een farmabedrijf is ingebed in een complex en delicaat web van actoren in de gezondheidszorg, waar het soms neus aan neus staat met overheden die moeten zorgen dat de overheidsfactuur van geneesmiddelen beheersbaar blijft.
De recente monsterdeals maken overheden er evenwel op attent dat farma nog altijd bulkt van het geld. En dat terwijl enkele schandalige prijsverhogingen Hillary Clinton, topkandidaat om de volgende Amerikaanse president te worden, er al hadden toe aangezet de strijd aan te binden met zulke praktijken. Vroeg of laat krijgt heel de farmasector de rekening gepresenteerd van het ongebreidelde winstbejag van sommigen, dat haaks staat op hun lofzang op de patiënt. Dat de brave leerlingen van de farmaklas mee op het strafbankje belanden, is dan spijtige collateral damage.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier