Familiale eigenaar nam initiatief rond verkoop Brouwerij De Koninck

De familiale eigenaar van Brouwerij De Koninck bestudeert al langer een eventuele verkoop van de brouwerij.

Dat meldt het weekblad Trends in de editie van 24 juni.

De krant De Tijd meldde vorige week hoe Alken-Maes (met moeder Heineken) en Duvel Moortgat een overname van Brouwerij De Koninck bestuderen. De brouwer van het Bolleke is vooral in Antwerpen bijzonder populair.

Ondanks een tanend volume (van 140.000 hectoliter in de jaren negentig, maar minder dan 70.000 hectoliter vorig jaar). Maar de merknaam staat als een klok in de havenstad.

Ook de familiale eigenaars beseffen die uitdaging. De brouwerij en aanverwante vennootschappen (een drankenhandel en horecazaken) worden hoofdzakelijk gecontroleerd door de familie Van den Bogaert. Bernard Van den Bogaert en broer Dominique zijn beide gedelegeerde bestuurders. Maar vooral hun vader Modeste Van den Bogaert, vandaag 87 jaar, zette de brouwerij op de kaart.

Modeste trok zich terug uit de onderneming rond de eeuwwissel. Maar de generatiewissel verloopt niet echt naar wens. Van Bernard Van den Bogaert (57) wordt gezegd dat hij te veel brouwer, en te weinig manager is. Binnen de familiale aandeelhouders, en de raad van bestuur, wordt daarom al langer gesproken over een overname.

Het is Bernard die nu de nek uitstak. Hij nam zelf het initiatief in de zoektocht naar een overnemer of een partner. Dat kan een goede zaak zijn voor de onderneming. Nieuwe distributiekanalen kunnen het Bolleke opnieuw een dynamiek bezorgen. Het merk blijft een icoon in Antwerpen.

Ook voor de aandeelhouders wordt een overname een mooie financiële operatie. Het controlevehikel van de familie Van den Bogaert is de Nederlandse vennootschap Tewol Beheer. De boekwaarde van de post financiële vaste activa bedroeg einde 2009 een magere 2,7 miljoen euro. Maar een groep met een bloeiende drankenhandel, een honderdtal gekende horecazaken in het Antwerpse, en een lokaal merkicoon, zal aan een hogere prijs van de hand gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content