Expert Jan De Kerpel over de recente biotechovernames: ‘Geen haast bij overname Galapagos’
Het nieuwe jaar kent een vliegende start in biotech. Nadat de farmareus Bristol-Myers Squibb (BMS) een bod van 74 miljard dollar heeft uitgebracht op Celgene, koopt Eli Lilly voor 8 miljard Loxo Oncology . Maar ook de Belgische biotech zal een bewogen jaar kennen. Dat zegt Jan De Kerpel, managing director Life Sciences & Healthcare bij Kempen Corporate Finance.
Wat zijn de gevolgen van die deals voor de Belgische biotechbedrijven?
JAN DE KERPEL. “De deal van Lilly en Loxo is relevanter voor de Belgische scene dan die van BMS en Celgene. Loxo is een bedrijf dat, net als Belgische spelers als argenx en Galapagos, nog geen product op de markt heeft, maar toch wordt gekocht met een premie van 68 procent op de laatste slotkoers voor de aankondiging. Meer algemeen kan je ook stellen dat big pharma nog altijd heel sterk geïnteresseerd is in fusies en overnames, en dat zal zo blijven. Bovendien worden nog altijd hoge overnamepremies betaald en blijft kanker een zeer hot topic. Het is geen toeval dat die twee deals in oncologie gebeuren ( Lees ook blz. 44). Al zijn de meeste Belgische biotechspelers niet in oncologie actief. Celyad wel, net als de diagnosticabedrijven MDxHealth en Biocartis. Argenx een beetje, maar het heeft wel zijn twee projecten in oncologie in licentie gegeven. Je mag stellen dat de Belgische biotech geen oncologie-biotech is.”
Gilead, dat 13 procent van Galapagos heeft en wordt getipt als kandidaat-overnemer, wordt zelf genoemd als overnamedoelwit.
DE KERPEL. “Nu Celgene verdwenen is, blijft een handvol grote biotechdoelwitten over. Gilead is er zeker een, naast Amgen, Biogen, Vertex, Alexion en Regeneron. De strategie van elk bedrijf in deze sector is te eten of gegeten te worden.”
De kans stijgt dus dat Gilead zich wil versterken door Galapagos over te nemen?
DE KERPEL. “Er zit niet meer druk op Gilead om iets te kopen dan pakweg drie weken geleden. Maar de kans dat het tot een overname komt, was en is groot. Gilead kreeg onlangs een nieuwe CEO en voorzitter. Daardoor heeft Galapagos zich wat tijd gekocht. Maar de nieuwe CEO staat onder druk om iets te doen, en voor hem zou het eenvoudiger zijn Galapagos over te nemen. Als Gilead een bedrijf zou kopen dat het niet echt kent, kan er altijd een lijk uit de kast vallen. Maar Gilead kent Galapagos goed, zowel het management, structuur, cultuur als het belangrijkste product Filgotinib (tegen reuma en andere ontstekingsziektes, nvdr). Met Galapagos kan hij meteen een positie kopen in een domein waarin Gilead nog niet heel erg actief is, namelijk dat van de ontstekingsziektes. Maar er is geen haast bij. Gilead heeft wat het wil van Galapagos: een licentie op het hoofdproduct voor de meeste markten. Niemand kan met Filgotinib gaan lopen, een verschil met het vorig jaar overgenomen Ablynx. Dat had zijn product nog niet in licentie gegeven aan een of andere partner.”
Hoe kondigt 2019 zich verder aan voor onze biotech?
DE KERPEL. “Elk jaar is bewogen voor de Belgische biotech. 95 procent van alle succesvolle biotechs wordt opgekocht en dat geldt ook in België. Zeker voor een bedrijf dat nog altijd geen partner heeft voor zijn hoofdproduct, zoals argenx. Zullen dus nog bedrijven opgekocht worden? Ja, een jaar zonder een goede acquisitie in biotech komt niet meer voor. Het is afwachten wie de eerste zal zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier