Exequtes neemt drie bedrijven over
Het Vlaamse milieustudiebedrijf Exequtes haalt twee reuzencontracten binnen, zoekt dertig werknemers, en doet drie overnames. Dat meldt het weekblad Trends deze week.
De Exequtes-groep van Frank De Palmenaer verwacht in 2010 ongeveer 37 miljoen euro omzet te halen met zowat 370 werknemers. Daarmee is het de grootste Belgische onafhankelijke speler in milieustudies. Met de overname van het Brusselse Geosonda, het Limburgse GBT en GMC uit Houthalen breidt de groep zijn activiteitenpalet uit.
Het Brusselse Geosonda is vooral actief in sonderingen. Omdat het bedrijf ook in Nederland een goede reputatie geniet, gaat ook de bestaande Nederlandse dochter Goorbergh-Geotechniek voortaan door het leven als Geosonda.
GMC uit Houthalen is dan weer een specialist in hydrogeologische studies en metingen. Daarnaast voert het ook waterbeheersingswerken en bronbemalingen uit. “GMC was er mee verantwoordelijk voor dat het Deurganckdok droog bleef tijdens de bouwwerken en nu ook voor de roeibaan op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Door deze operatie hebben we de hele keten van waterbeheersing in handen.”
Ten slotte kwam ook Grond Boor Technieken (GBT) de groep vervoegen, al wordt het Limburgse bedrijf geïntegreerd in Exequtes Milieu Meetdienst. “De twee doen hetzelfde werk, maar zijn aanvullend omdat zij zwaarder materieel hadden dan wij”, analyseert De Palmenaer.
Exequtes overkoepelt nu een hele reeks kleinere en middelgrote bedrijven. Die zijn vooral bezig met advies, testen en onderzoeken, en – via GMC – contractwerk, vooral voor waterbeheersing en bronbemaling. Zowat de helft van de omzet wordt gehaald met opdrachten over de bodem. Nog eens een kwart is geotechniek. Water is goed voor 10 tot 12 procent, het saldo komt van milieu, afval en energie. “Al is die laatste tak wel booming business”, stipt De Palmenaer aan. Vorig jaar was dat maar 1 procent, maar binnen twee, drie jaar verwacht ik dat die tak 5 tot 10 procent van de groepsomzet uitmaakt.”
“Ik stel vast dat onze grote concurrenten – vooral Nederlanders, Fransen en een paar Angelsaksische groepen – doorgaans bedrijven overnemen van meer dan 50 man. Wij nemen meestal kleinere ondernemingen over, maar ik zie in België helaas niemand anders die daarmee bezig is, die de ambitie heeft om met eigen mensen iets op te bouwen. Waar zijn we mee bezig? Onze brains vertrekken naar het buitenland en we doen daar niets aan. Wij zijn bijna de enige Vlaamse milieuconsultant die in Nederland durft over te nemen.”
Want ook internationaal staat Exequtes zijn mannetje. De Franse dochter ERG gaat vanaf september 2500 terreinen van het Franse leger, verspreid over heel de wereld, controleren op mogelijke vervuiling door brandstof of andere producten. Een opdracht van ruim 40 miljoen euro in totaal, waarvan het deel van de Exequtes-groep zowat 10 miljoen euro bedraagt, gespreid over vijf jaar.
Ook in ons land worden nog grote contracten afgesloten. E20 (Energy to zero), de joint venture die Exequtes afsloot met het Nederlandse studiebureau KWA (KrachtWerktuigen Advies), mag met ABO voor Eandis een aantal duizenden energiescans uitvoeren om zo een energieboekhouding op poten te zetten, een databank met alle mogelijke energiegegevens. “Dit is samen met andere opdrachten die we nu al uitvoeren, de voorbereidende fase van het smart grid. Nu al zoeken we 30 mensen zoeken om die scans en de inventarisatie te doen.”
“In eigen land wordt onze sector vaak stiefmoederlijk behandeld”, vult Walter Mondt van Ecorem aan. “Politiek wordt onze waarde niet onderkend en amper gesteund. Lamentabel in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. In Oost-Europa liggen duizenden ongecontroleerde stortplaatsen, maar Vlaanderen komt niet graag uit zijn zetel. Gevolg: die markten worden ingepalmd door Nederlanders, Denen en Duitsers.”
Sinds een aantal jaren probeert Mondt aan te kloppen bij de verschillende politieke kabinetten om de Vlaamse milieusector meer te profileren in het buitenland, maar “dat loopt moeilijk. Onze administratie is politiek noch administratief erop voorbereid om je te steunen. Terwijl je in het buitenland echt wel die introductie nodig hebt.”
L.H.
Het volledige interview leest u in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier