Europese Commissie start diepgaand belastingsonderzoek Engie in Luxemburg
De Europese Commissie start een “diepgaand onderzoek” naar de “fiscale behandeling” die de Franse energiereus Engie (het voormalige GDF Suez) in Luxemburg krijgt.
Het dagelijks EU-bestuur vreest dat verschillende voorafgaande fiscale beslissingen het bedrijf mogelijk een onterecht voordeel hebben gegeven ten opzichte van andere ondernemingen. Dat zou dan in strijd zijn met de Europese regels rond staatssteun, legt de Commissie uit in een mededeling.
Het onderzoek spitst zich toe op “verschillende fiscale beslissingen” (rulings) die gebeurd zijn sinds september 2008 met betrekking tot twee financiële transacties tussen vennootschappen van GDF Suez. Die transacties werden zowel als schuld beschouwd als eigen vermogen, waardoor “een significant aandeel” van winsten niet werd belast.
“Financiële transacties kunnen verschillend worden belast afhankelijk van het soort transactie. Maar eenzelfde bedrijf kan niet het beste van twee werelden krijgen voor één en dezelfde transacties”, aldus Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.
Het Luxemburgse ministerie van Financiën reageerde intussen op het aangekondigde onderzoek. “Luxemburg meent dat geen enkel specifieke fiscale behandeling of selectief voordeel werd gegeven aan vennootschappen van de Engie-groep in Luxemburg”, luidt het. “Luxemburg zal alle informatie aanreiken die de Commissie nodig heeft voor haar onderzoek”.
McDonald’s en Amazon
In een interview met Handelsblatt liet Vestager ook al weten dat ook Amazon en McDonald’s in het vizier van de Europese Commissie lopen.
“Natuurlijk zijn andere gevallen mogelijk”, antwoordde Vestager op de vraag of nieuwe procedures te verwachten zijn. Namen van andere ondernemingen noemde ze niet. Bij Amazon en McDonald’s gaat het tot nog toe om kleinere bedragen dan de 13 miljard euro die Apple aan Ierland moet terugbetalen.
De Engelstalige zakenkrant Financial Times berekende dat McDonald’s nog 500 miljoen euro belastingen moet betalen aan Luxemburg. Volgens de krant zou de fastfoodketen nog geen 1,5 procent belastingen hebben betaald op een winst van meer dan 1,8 miljard dollar sinds 2009. Het normale belastingtarief in Luxemburg is echter 29,2 procent. Brussel heeft in het verleden bedrijven al verplicht tot het betalen van dat belastingtarief. Ook Amazon zou volgens Vestager oneerlijke staatssteun gekregen hebben van Luxemburg.
Verkapte staatssteun
De Commissie oordeelde dat de belastingdeals die Apple in Ierland sloot verkapte staatssteun zijn. Ierland en Apple ontkennen dat en vechten de beslissing aan. Het dispuut kan nog jaren aanslepen. Vestager is optimistisch: “We hebben de zaak van Apple uiteraard zo opgebouwd dat we geloven dat we kunnen winnen.”
De Europese Commissie beschouwt ook de excess profit ruling in België als oneerlijke staatssteun. 36 multinationals waaronder AB Inbev, Atlas Copco en Kinepolis, maakten gebruik van het fiscale gunstregime. In totaal bleef daardoor 2,068 miljard euro winst onbelast, goed voor ruim 700 miljoen euro aan belastingen. Geld dat België nu van de Commissie moet terugvorderen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier