Europese Commissie krijgt veeg uit de pan van O’Leary (Ryanair)

© belga

Volgens Ryanair-topman O’Leary liegt de Europese Commissie wanneer ze beweert dat er geen Ryanair-boycott geldt.

Tijdens een persconferentie in Brussel – op een boogscheut van het Berlaymontgebouw – ging Ryanair-topman Michael O’Leary donderdag flink tekeer tegen de Europese Commissie.

“De Europese Commissie verbiedt wel degelijk haar medewerkers om lowcost te vliegen. De Commissie liegt dus als ze zegt dat er geen Ryanair-boycott geldt,” aldus O’Leary.

De Ryanair-topman schermde met de briefwisseling van Stephen Quest, directeur van het bureau voor beheer en afwikkeling van individuele terugbetalingen binnen de Commissie, die verstuurd werd op 23 januari.

“Het klopt dat contractbepalingen AMEX (het reisagentschap waarmee de Commissie voornamelijk werkt nvdr.) verbieden om vluchten te boeken met ‘lowcost’ luchtvaartmaatschappijen”,luidt het in een brief van Quest aan O’Leary. De reden daarvoor, zo schrijft Quest, is dat lowcosttickets onmiddellijk betaald moeten worden met een kredietkaart en dat er beperkte omruil- en annulatiemogelijkheden zijn. “AMEX heeft toch een kredietkaart”? vroeg O’Leary zich hardop af.

De spanningen tussen de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair en de Europese instellingen zijn niet nieuw. Momenteel voert de Commissie een onderzoek naar mogelijk illegale overheidssteun aan 16 Europese kleinere luchthavens, waar Ryanair opereert. De Commissie neemt ook de kortingen en marketingovereenkomsten tussen de luchthavens en de maatschappijen onder de loep.

In 2002 werd al een onderzoek geopend naar de voordelen die Ryanair genoot toen de luchtvaartmaatschappij in Charleroi van start ging. De Commissie wilde toen onderzocht zien of de Waalse exploitatiesteun wel verenigbaar was met de Europese concurrentieregels. In 2008 gaf het Europees Hof van Justitie Ryanair gelijk, maar recentelijk heropende de Commissie het onderzoek. Daarbij werd rekening gehouden met de opmerkingen van het Hof. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content