Europese Commissie keurt netwerkdeal Telenet-Fluvius goed
Telenet en Fluvius mogen samen een nieuw glasvezelnetwerk voor snel internet uitrollen in Vlaanderen. De Europese Commissie heeft het licht daarvoor op groen gezet. Ze ziet geen mededingingsbezwaren.
De plannen bestaan al enkele jaren. In oktober 2021 sloten de telecomoperator en het nutsbedrijf een intentieovereenkomst met de grote lijnen. Het duurde daarna tot juli 2022 om tot een bindend akkoord te komen.
Nu pas hebben de bedrijven van de mededingingsautoriteiten goedkeuring gekregen om hun joint venture op te starten. Telenet hoopte aanvankelijk al begin 2023 te kunnen beginnen, maar stelde dat later bij naar de zomer.
De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) zette zijn onderzoek in april stop nadat Telenet en Fluvius een pakket maatregelen hadden ingediend om het risico op belangenconflicten bij de uitrol van het netwerk te counteren. De Europese Commissie “nam nota” van die maatregelen.
Fluvius is in handen van de Vlaamse gemeenten, en die spelen een belangrijke rol in de vergunningsprocedures en de coördinatie van de werken om netwerken aan te leggen. Die rol spelen ze ook bij de plannen van concurrent Proximus. Die lanceerde intussen ook procedures bij de Raad van State, maar die beletten Telenet en Fluvius niet om van start te gaan.
Het doel van NetCo, de werknaam van het nieuwe infrastructuurbedrijf, is om voor 78 procent van de woningen in Vlaanderen en delen van Brussel tegen 2038 glasvezel uit te rollen. Het gaat om een investering van 2 miljard euro. Concurrent Proximus is al een tijdje glasvezel aan het uitrollen en mikt op 95 procent dekking in heel België tegen 2032.
Telenet zal een participatie van 66,8 procent in NetCo houden, terwijl Fluvius de resterende 33,2 procent houdt. Telenet levert ook de CEO van het nieuwe netbedrijf: Micha Berger, die de dubbele Israëlisch-Amerikaanse nationaliteit heeft. Hij is al tien jaar bij Telenet aan de slag.
Telenet en Fluvius willen het netwerk ook verhuren aan concurrenten. Met Orange heeft Telenet al een deal gesloten voor vijftien jaar. In ruil mag Telenet het VOO-netwerk gebruiken dat Orange in Wallonië overnam.