Europa beslist over verkoop Saab

© belga

Hoewel het moederbedrijf General Motors een akkoord heeft bereikt over de verkoop van de Zweedse dochter Saab aan het Nederlandse Spyker, is het uitreindelijk de Europese Commissie die beslist .

Dinsdag raakte bekend dat – na maandenlange onderhandelingen en geruchten – het Zweedse Saab wordt overgenomen door de Nederlandse fabrikant van exclusieve sportauto’s Spyker.

Of de deal ook werkelijk plaatsvindt, blijft afhankelijk van de Europese Commissie. Spyker heeft 400 miljoen dollar over voor Saab. Dat stemt overeen met 74 miljoen dollar in contanten en de rest in preferente aandelen.

De financiering hangt voorts af van een lening van 400 miljoen euro (564 miljoen dollar) bij de Europese Investeringsbank die voor Saab werd aangevraagd.

De Zweedse overheid staat garant voor die lening, op voorwaarde dat Saab milieuvriendelijker auto’s gaat produceren. Om Saab als zelfstandig bedrijf buiten GM te laten opereren, wil Spyker ook het Britse distributie-, marketing- en verkoopbedrijf Saab Great Britain overnemen. Dat is op dit moment in handen van General Motors UK.

Een opmerkelijk gevolg van de overname is dat Vladimir Antonov, de Russische grootaandeelhouder in Spyker die het bedrijf van de ondergang heeft gered, zal worden uitgekocht door GM.

Het Amerikaanse moederconcern wilde zijn noodlijdende dochter Saab eerst niet verkopen, omdat het vreesde dat een concurrent er met de technologie van GM vandoor zou gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content