Ethias Finance moet lenen bij dochter Ethias

© belga

Verzekeraar Ethias leent 20,7 miljoen euro aan de moedermaatschappij Ethias Finance. Dat blijkt nodig om de obligatielening af te betalen.

Verzekeraar Ethias kwam in de problemen als gevolg van de bankencrisis van 2008. De overheid bood financiële hulp aan, maar dat kon op bevel van Europa alleen wanneer Ethias zich zou ontdoen van haar Dexia-aandelen. Die aandelen werden bijgevolg opgekocht door Ethias Finance. Daarvoor moest de moedermaatschappij geld lenen bij dochter Ethias nv zelf.

Om de obligatielening af te betalen, rekent de holding op dividenden van dochter Ethias. Maar aangezien die in 2012 nog niet worden uitgekeerd, stelde Ethias alvast 20,7 miljoen euro beschikbaar via een ‘overbruggingskrediet’.

‘Russische roulette’

Volgens de kranten De Morgen en Het Belang van Limburg doet de financiële constructie de wenkbrauwen fronsen bij financieel specialist Petercam: ‘Leningen Ethias aan Ethias Finance doet vragen rijzen’, luidt het letterlijk in een rapport bestemd voor de Vlaamse regering, die aandeelhouder is van Ethias Finance.”

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) spreekt van ‘Russische roulette’. Vereeck stelt de rol die de bestuurders van Ethias Finance spelen ter discussie. “Ethias Finance heeft geen personeel en is afhankelijk van dividenden van Ethias. Grote strategische keuzes moeten er niet gemaakt worden, de rol van de raad van bestuur is erg beperkt.” Het parlementslid hekelt vooral het feit dat in die raad heel wat politici zitten.

‘Niets aan de hand’

In een reactie op het bericht in De Morgen en Het Belang van Limburg meldt de verzekeraar dat er ‘niets risicovol aan de hand’ is. Volgens Ethias waren investeerders op de hoogte van de constructie. Het stond namelijk vermeld in de prospectus van de obligatielening, aldus woordvoerder Dries Olemans. Van een risicovolle operatie is volgens Olemans evenmin sprake. “In 2011 boekte Ethias 200 miljoen euro operationele winst. Voor de komende jaren worden bedragen van dezelfde grootorde verwacht. Zeker voldoende om dividenden uit te keren”, luidt het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content