Enkel Telenet stapt in digitale ether

© belga

Alleen telecomoperator Telenet kan vanaf het najaar van 2010 digitale televisie en radio aanbieden via de ether.

Norkring België, het bedrijf dat de licenties daarvoor beheert, heeft tijdens de eerste selectieprocedure alleen met het Mechelse telecombedrijf een akkoord gesloten. Dat vernam het persagentschap Belga maandag bij de afsluiting van de procedure.

Telenet biedt haar diensten traditioneel aan via de kabel, maar zal nu ook televisie en radio kunnen verspreiden via de antenne. Daardoor kan zowel digitale televisie als radio ook tot in bijvoorbeeld caravans, vakantiewoningen en auto’s gebracht worden.

Volgens het akkoord met Norkring kan Telenet in principe vanaf het najaar van 2010 zijn diensten via de ether aanbieden, maar een precieze timing is er nog niet. Ook over het product- en zenderaanbod is nog geen informatie beschikbaar, luidde het maandag op de persdienst van Telenet.

Bij Norkring België wordt benadrukt dat er nog onderhandelingen lopen met andere actoren, maar dat zij niet meer binnen de eerste selectieprocedure vallen en dus niet meer in 2010 zullen kunnen uitzenden.

Onder meer TV Vlaanderen, dat nu digitale tv aanbiedt via een satellietverbinding, zou met Norkring om de tafel zitten. Norkring nam eind 2008 een belang van 49 procent in het zenderpark van de VRT, waarna het midden 2009 de nodige licenties en bijbehorende frequenties kreeg voor het aanbieden van digitale televisie en radio via de ether.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content