Electrawinds zoekt veilige haven
In plaats van vers kapitaal op te halen voor verdere groei, vecht het groene-energiebedrijf Electrawinds om te overleven. De tijd dringt. Fortino/Gimv heeft voorlopig de beste kaarten. Dat is het fonds van ex-Telenet-topman Duco Sickinge.
Sickinghe en zijn zakenpartner Renaat Berckmoes zouden 15 miljoen euro inbrengen in het groene-energiebedrijf. De investeringsfondsen Gimv-XL (Gimv en Vlaamse Participatiemaatschappij) en DG Infra+ (Gimv en Belfius) zijn bereid hetzelfde bedrag op tafel te leggen. Daarnaast laten de twee partners 10 miljoen euro ruimte voor andere investeerders, al kan over die som nog worden gepraat.
Het duo – maar vooral ook de bankiers – verwacht naar verluidt tegen 1 november een antwoord, al zullen de gesprekken nog wel iets langer aanslepen. “Het kan snel gaan, want alle gecontacteerde partijen kennen het dossier”, weet een insider. “Maar momenteel ligt er geen ander voorstel dan dat van Gimv/Fortino op tafel.”
Nieuwe CEO
Al is het eerste onbegrip al weggeëbd, toch is in Oostende niet iedereen onvoorwaardelijk fan van het reddingsvoorstel. Zowel de oprichtersfamilies Desender en Vandekerckhove en hun medestanders van het eerste uur, bijvoorbeeld sommige andere overheidsinstanties als Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), dreigen hun belang fors te zien verwateren.
Is daarmee het rijk van Luc Desender ten einde? De financiële mogelijkheden van de familiale holding Winpar zijn niet onbegrensd. Mogelijk kan een verkoop van sommige activa zorgen voor voldoende middelen om alsnog in het nieuwe plan mee te stappen. Als dat niet zou lukken, dan blijft wellicht voor hem een rol als technisch verantwoordelijke weggelegd, want zijn knowhow staat buiten kijf.
In juni al werd aangekondigd dat er werd uitgekeken naar een nieuwe CEO. Het resultaat van die zoektocht hangt ook af van de nieuwe constellatie bij de aandeelhouders en de raad van bestuur.
Alternatieven
Sommigen blijven op zoek naar alternatieven. Daarbij naar verluidt Jos Sluys (ex-topman van hr-softwarebedrijf Arinso) en zijn fonds Saffelberg. “Het is zoals een huis waar maar één kandidaat-koper voor is”, analyseert een kenner van het dossier. “Je kunt blijven hopen dat er nog kopers opdagen. Maar als de koop mislukt, stort het hele huis misschien wel in.”
Lees: dan komt er een scenario, waarbij veel meer activa moeten worden verkocht dan nu het geval is, steeds dichterbij. In het allerslechtste scenario dwingen de banken het bedrijf tot een gedwongen verkoop, wat wellicht te lage prijzen met zich brengt, en de kans dat er van Electrawinds niet meer dan een briesje overblijft. Terwijl het bedrijf op zich veel waarde herbergt. Er is een stevige pijplijn aan projecten die veel waarde kunnen genereren, niet in de laatste plaats de participaties in liefst vier concessies voor zeewindmolenparken voor de Belgische kust.
Maar om die waarde tot uiting te laten komen, is tijd nodig, en geld. “Indien het bedrijf deze liquiditeitscrisis te boven kan komen, ligt er nog een mooie toekomst open. Maar de banken willen geld, of een oplossing.”
Luc Huysmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier