Electrabel vecht nucleaire rente aan

© Belga
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Het bedrag is volgens het bedrijf zo hoog dat het niet meer realistisch is.

Electrabel gaat de nucleaire rente van 550 miljoen euro juridisch aanvechten. In afwachting zal het energiebedrijf dit jaar wel reeds zijn deel van de taks storten, omdat het de wet moet volgen. “Electrabel zal de taks zeker aanvechten”, zegt woordvoerster Lut Vande Velde in De Tijd. “Het bedrag is zo hoog dat het niet meer realistisch is.”

Leeuwendeel

De nucleaire rente is de taks op de winsten die de nucleaire stroomproducenten puren uit de inmiddels afgeschreven kerncentrales. De federale regering besliste eerder dat die taks dit jaar 550 miljoen bedraagt, waarvan Electrabel met 480 miljoen euro het leeuwendeel moet ophoesten.

Ook de verdeling van de nucleaire rente tussen de energiebedrijven zal voor getouwtrek zorgen. Moederbedrijf GDF Suez liet eerder al verstaan een derde te willen doorschuiven naar de andere producenten.

Verlagen

Enkele jaren geleden vocht Electrabel de nucleaire taks, toen 250 miljoen euro, tevergeefs aan bij het Grondwettelijk Hof.

Voor 2013 besliste de regering de nucleaire heffing te verlagen tot 475 miljoen euro omwille van de aanhoudende onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content