Electrabel schrapt 275 banen
Energiebedrijf Engie Electrabel gaat besparen en knipt in het personeelsbestand.
Energiebedrijf Engie Electrabel wil besparen. Dat is vrijdag meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad, zo is vernomen van ACV-secretaris Jurgen Geeroms.
De besparingsplannen maken onderdeel uit van het ‘lean 2018’-plan van moederbedrijf Engie. Dat transformatieplan voorziet in 22 miljard euro investeringen, onder meer in nieuwe technologieën, maar ook in één miljard euro besparingen. In de benelux wil Engie 430 miljoen euro besparen, bevestigt een woordvoerster van het bedrijf.
Vrijwillig vertrek
“Tachtig procent van de besparingen zal gebeuren door meer efficiëntie, twintig procent op personeel”, zegt de ACV-er en dat wordt bevestigd door het bedrijf. De besparingen op het personeel zullen geen gedwongen ontslagen meebrengen. Wel mogen bij Engie Electrabel 275 mensen via een vrijwillige vertrekregeling het bedrijf verlaten. “Het is de bedoeling van Engie Electrabel het personeel zo min mogelijk te raken”, aldus nog Geeroms.
Electrabel bevestigt. “We schatten inderdaad dat 275 mensen het bedrijf vroegtijdig en op vrijwillige basis zullen kunnen verlaten. De details moeten nog worden uitgewerkt”, aldus de woordvoerster. “We moeten het personeelsbestand afstemmen op de realiteit en het marktaandeel”. Tegelijkertijd blijft het bedrijf ook aanwerven, klinkt het nog. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een uitstapregeling vanaf 53 jaar, aldus ABVV-secretaris Jan Van Wijngaerden. Werknemers mogen dan thuis blijven, en krijgen door Electrabel een deel van hun loon bepaald. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een vorm van brugpensioen. Dat kan niet op die leeftijd. Er wordt hoofdzakelijk gedacht aan administratief en ondersteunend personeel.
Bedoeling is het bedrijf tegen eind 2018 weer financieel gezond te maken. “Door de daling van de elektriciteitsprijzen staan de marges in de sector erg onder druk”, zegt Geeroms. “Het bedrijf schrijft rode cijfers.” Electrabel sloot 2015 af met een verlies van 1,4 miljard euro, bevestigt het bedrijf. Officiële cijfers voor 2016 zijn er nog niet. Maar ook het voorbije jaar was het bedrijf verlieslatend.
Nucleaire veiligheid
Engie Electrabel benadrukt dat niet zal worden bespaard op nucleaire veiligheid. “De komende vijf jaar zal 1,8 miljard euro worden geïnvesteerd in de kerncentrales. Het grootste deel daarvan – 1,3 miljard euro – gaat naar de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 en Tihange 1”, aldus nog de woordvoerster. Bij Engie in België werken 17.000 mensen, van wie 4.500 bij Engie Electrabel.