Electrabel opnieuw 1 miljard euro in het rood

© belga

Stroomproducent Electrabel heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 1,1 miljard euro. Het zware verlies is een gevolg van lage stroomprijzen en hoge nucleaire provisies.

Dat de stroomfactuur van gezinnen en bedrijven omhoog gaat is vooral het gevolg van hogere nettarieven en bijkomende belastingen, niet door de eigenlijke elektriciteitsprijzen. Die bereikten vorig jaar een dieptepunt en dat duwde de bedrijfswinst van de Belgische resultatenrekening van Electrabel in het rood. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Afbraak kerncentrales

Electrabel moet ook meer geld opzij zetten voor de afbraak van de kerncentrales en het beheer van het nucleaire afval. Door de lage rentes neemt de spaarpot die daardoor is aangelegd minder snel toe dan gepland en moet Electrabel het verschil bijpassen. Vorig jaar ging het om 690 miljoen euro. Dit en volgend jaar zal Electrabel ruim een half miljard euro moeten bijstorten.

De slechte cijfers en vooruitzichten van Electrabel zijn geen opsteker voor de zoektocht van het Franse moederbedrijf Engie naar lokale partners voor Electrabel.

Partner Content