‘Einde faillissementenhausse in zicht’
In april gingen er in België 874 bedrijven en eenmanszaken over de kop. Dat zijn er 195 minder (-18 procent) dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan de faillissementenrecords van de afgelopen maanden, meldt handelsinformatiekantoor Graydon.
Dit jaar werd enkel nog in februari een faillissementenrecord gebroken. In de drie andere maanden van het jaar lagen de cijfers lager dan in de overeenkomstige maanden vorig jaar. Na vier maanden zagen 4.020 bedrijven zich dit jaar verplicht de boeken te sluiten. Dat zijn er 5 procent minder dan in de periode januari-april 2013.
Daling in Vlaanderen en Brussel, stijging in Wallonië
In Vlaanderen en Brussel is het aantal faillissementen op jaarbasis afgenomen met respectievelijk – 2,89 en -24,89 procent. In Wallonië nam het aantal faillissementen toe met 6 procent.
Wat de provincies betreft, noteerde Vlaanderen een daling in Oost-Vlaanderen (-14,94 procent) en Antwerpen (-2,38 procent), een status-quo in West-Vlaanderen en een toename in Limburg (+2,1 procent) en Vlaams-Brabant (+ 9,72 procent).
In Wallonië was er een toename in Luik (+10,16 procent), Namen (+29,52 procent) en Henegouwen (+22,60 procent), maar ook een daling in Luxemburg (-13,1 procent) en Waals-Brabant (-14,53 procent).
Banenverlies
Faillissementen brengen ook banenverlies met zich mee. Het aantal banen dat door de faillissementen op de helling kwam te staan, bleef ondanks de afname van de faillissementenvloed wel stabiel. Van januari tot en met april sneuvelden er 9.488 banen tegenover 9.505 in dezelfde periode vorig jaar. “In Wallonië is het cijfer toegenomen, in Vlaanderen en Brussel tellen we minder potentieel banenverlies als gevolg van een faillissement”, aldus Graydon. De bouwsector blijft pieken vertonen, terwijl het aantal faillissementen in de horeca gevoelig afneemt.
Herstel
Maar Graydon ziet licht aan het eind van de tunnel. “Het economisch herstel is voorzichtig ingezet”, luidt het. Al blijft volgens het handelsinformatiekantoor een langere periode van volgehouden groei noodzakelijk om het faillissementspeil terug te dringen. “We zullen de komende maanden nog regelmatig ups en downs beleven”, aldus Eric Van den Broele van Graydon. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier