‘Eén op de tien zelfstandigen depressief’

. © Poike (iStock)

Eén zelfstandige op de tien kampt met een depressie. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Eén op de vier kreeg er al in het verleden mee te maken.

Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws gaat het om patiënten bij wie medisch is vastgesteld dat ze een depressie hebben en die dus in feite thuis zouden moeten blijven. Toch bleef één op de drie aan het werk tijdens hun depressie. ‘Vaak is er geen andere keuze’, aldus het NSZ, wijzend op de beperkte sociale bescherming van zelfstandigen.

Het NSZ is niet verwonderd over het hoge aantal depressies bij zelfstandigen. ‘Zij staan onder permanente stress, zijn verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten en indien ze met personeel werken ook nog eens voor de inkomsten van hun medewerkers, en hun werkweken bedragen gemakkelijk 60 uren en meer.’

‘Bovendien kunnen ze hun zaak amper loslaten, blijft hun onderneming de hele tijd doormalen in hun hoofd, en kunnen ze minder dan werknemers bijvoorbeeld met gelijken spreken over problemen op het werk’, weet de NSZ-voorzitter.

Partner Content