Een gepast afscheid van een irritante medewerker

“Beste Patrick, goddank ga je eindelijk ergens anders werken.” Nee, dat kunt u natuurlijk niet zeggen tijdens de afscheidsdrink van die vervelende medewerker. Eigenlijk hebt u om te beginnen al geen zin om naar die drink te gaan. Kunt u zich hier uit redden?

Laat uw medewerker het initiatief nemen voor de drink. Als uw irritante medewerker het heuglijke nieuws van zijn afscheid aankondigt, verbergt u uw blijdschap. Zeg niets over een afscheidsdrink. Als hij het zelf voorstelt, wees dan zo goed om uw agenda te openen en een datum te prikken. Stel voor dat de onderneming de kosten geheel of gedeeltelijk zal betalen. Tenzij de ijdeltuit de hele nacht champagne wil schenken in een trendy loungebar.

Laat zijn directe baas het woord doen. Als grote baas moet u acte de présence geven. Maar elk woord dat u zegt of gebaar dat u maakt wordt nauwlettend gevolgd. Zeg drie woorden ter inleiding en zeg dan: “Ik geef het woord aan je baas, die jou beter kent.” Hij was het tenslotte die dat uilskuiken heeft aangeworven. Hij zal wel enkele kwaliteiten vinden die zijn afscheidsrede geloofwaardig maken. En probeer niet stiekem weg te glippen terwijl het feestje in volle gang is.

Beheers u. Laat op geen enkel moment blijken hoe u werkelijk denkt over het vertrek van Patrick. Camera’s, smartphones en andere gadgets kunnen uw opluchting registreren, en misschien had Patrick vrienden in uw bedrijf. Stel u voor dat Patrick gaat werken voor een klant van uw onderneming, of trouwt met uw beste klant. Pijnlijk als hij uw ware gevoelens over hem kent.

Bron: L’Entreprise

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content