Zelfopgewekte stroom via zonnepanelen wordt in principe meteen verbruikt, opgeslagen in een batterij of geïnjecteerd in het net. Maar sinds 2022 kunnen particulieren en bedrijven in Vlaanderen hun overtollige energie ook delen of verkopen. De Leuvense start-up eConnection brengt aanbieders en afnemers met elkaar in contact. De match wordt bepaald door een slim algoritme.
Hoe werkt dat precies?
“We koppelen bedrijven met een energieoverschot aan andere bedrijven”, leggen de oprichters Quinten Mannaert, Koen Missotten en Ralph Bogaert uit. “Beide partijen moeten uiteraard voordeel halen uit de deal. We streven dus naar de gulden middenweg tussen het injectie- en het verbruikstarief. Zo krijgt de verkoper een hoger bedrag dan wat zijn energieleverancier hem zou betalen voor de injectie. De ontvanger betaalt dan weer minder dan het commerciële verbruikstarief.”
Hoeveel kost uw service?
“eConnection rekent een commissie van 3 procent aan op de vastgelegde prijs, met een minimum van 0,02 euro per verhandelde kilowattuur. In ruil hiervoor zoeken we niet alleen de ideale match en prijszetting, maar regelen we ook de aanvraag en nemen we de administratie voor onze rekening.”
Hoe is het idee ontstaan?
“Het idee is eind 2022 ontstaan als een schoolproject in het kader van de energiecrisis. We wilden de consumenten meer inspraak geven in hun energieverbruik. Na een succesvolle afronding besloten we om van daaruit een professioneel platform uit te werken.”
Wie is uw doelgroep?
“eConnection richt zich tot bedrijven in heel Vlaanderen. We hebben ook een testproject opgezet met particulieren, maar voor hen bleek het individuele voordeel voorlopig te klein door de beperkte uitwisseling van opgewekte energie.”
Krijgt u externe steun?
“Enkele maanden geleden werden we toegelaten tot het acceleratorprogramma Start it @KBC. Hier kunnen we terugvallen op hands-on coaching, kennis en een uitgebreid netwerk. We krijgen ook ondersteuning van Vlaio.”