‘E-commercegigant Alibaba plant distributiecentrum in Luik’

© belga

Het Chinese Alibaba lonkt naar ons land voor de bouw van een groot distributiecentrum in Luik.

Premier Charles Michel (MR) voert naar verluidt gesprekken met topman Jack Ma over een vestiging in België. Die onderhandelingen bevinden zich ‘in een verregaand stadium’, melden De Tijd en L’Echo.

Alibaba is de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse Amazon. Het bedrijf is al actief op de Europese markt, maar wil zijn positie versterken. De komst van Alibaba moet op korte termijn enkele honderden jobs opleveren. Op middellange termijn is er zelfs sprake van meer dan duizend banen.

De e-commercereus heeft daarom zijn oog laten vallen op Luik en de bijhorende luchthaven, die nu al goed verbonden is met China.

Donderdag maakte de Luikse luchthaven alvast bekend dat het Chinese logistieke bedrijf Cainiao, de logistieke arm van Alibaba, Luik heeft uitgekozen als logistiek knooppunt voor Europa.

Cainiao – onderdeel van de Alibaba-groep, is al actief op de Luikse luchthaven met e-commercezendingen, maar door van Luik de Europese hub te maken zal het volume stijgen en zullen meer vluchten worden uitgevoerd tussen Azië en Liege Airport.

Intussen heeft Waals economieminister Pierre-Yves Jeholet bevestigd dat er gesprekken lopen met Alibaba. “Het kan snel gaan. Mogelijk is er voor de zomer meer duidelijkheid”, aldus Jeholet, die in maart met verantwoordelijken van Alibaba heeft gesproken.

Hij bevestigt dat de komst van het Chinese e-commercebedrijf honderden banen zou kunnen opleveren. “Op termijn meer dan duizend.” Premier Charles Michel van zijn kant heeft al herhaaldelijk Alibaba-CEO Jack Ma ontmoet.

Partner Content