Duitse werkloosheid blijft historisch laag

© belga

De Duitse werkloosheidsgraad is in oktober historisch laag gebleven. Net als in september was – gezuiverd voor seizoensinvloeden – 5,6 procent van werkloos, blijkt uit cijfers van het Duitse agentschap voor Arbeid. Dat is het laagste percentage sinds de eenmaking van Duitsland in 1990.

In heel Duitsland zaten in oktober bijna 2,495 miljoen mensen zonder werk. Dat waren er 11.000 minder dan in september. Analisten heilden rekening met een daling met 10.000.

“De Duitse arbeidsmarkt blijft ijzersterk. De indicatoren wijzen op een voortzetting van deze positieve tendens”, zegt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski.

Ongezuiverd voor seizoensinvloeden daalde het aantal werklozen op een maand tijd met 60.000 eenheden, en zakte de werkloosheidsgraad zelfs tot 5,4 procent.

De Duitse economie wint in het derde kwartaal traditioneel wat aan vaart. In haar campagne voor de verkiezingen van eind september beloofde bondskanselier Angela Merkel volledige tewerkstelling (wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 3 procent of minder) tegen 2025.

Merkel onderhandelt nog met de liberale FDP en de Grüne om een regering te vormen.

Volgens prognoses van de Bundesbank zal de Duitse economie in het derde kwartaal zijn groeitempo van de eerste helft van het jaar aanhouden. De eerste cijfers worden verwacht op 14 november.

Economisten gepolst door het persagentschap rekenen op een toename van het bbp met 0,5 procent.

Partner Content