Duitse CEO optimistischer dan verwacht

© Reuters

De Duitse ondernemers zijn minder pessimistisch over de toekomst dan werd gevreesd. Dat blijkt uit de Ifo-index van het gelijknamige instituut uit München.

De Duitse ondernemers zijn minder pessimistisch over de toekomst dan werd gevreesd. Dat blijkt uit de Ifo-index van het gelijknamige instituut uit München.

De Ifo-index, die samengesteld wordt na een enquête bij 7.000 bedrijfsleiders, klimt in november naar 101,4 punten tegenover 100 in oktober. Het is de eerste keer in acht maanden dat het vertrouwen toeneemt in plaats van afneemt. De Ifo-index ligt in november ver boven de analistenverwachtingen.

De Duitse economie bleek aanvankelijk grotendeels immuun voor de woekerende Europese schuldencrisis, maar recente indicatoren maakten duidelijk dat de veerkracht van de grootste economie van de eurozone begon te verslappen. Zo kampte Duitsland in het derde kwartaal met een groeivertraging van 0,3 tot 0,2 procent.

De Ifo-deelindex, die de prognoses van ondernemers voor het komend half jaar peilt, stijgt van 93,2 in oktober tot 95,2 in november. De deelindex voor de huidige marktomstandigheden klimt hoger van 107,2 tot 108,1.

In de dienstensector zijn de vooruitzichten – zoals uit de conjunctuurenquête van onderzoeksbureau Markit eerder al bleek – minder rooskleurig. De Ifo-deelindex voor de dienstensector daalt van 9,1 in oktober tot 8,5 in november.

Ifo-econoom Klaus Wohlrabe merkt op dat hoewel de vooruitzichten voor de export verbeterd zijn, bedrijven nog steeds hun investeringen uitstellen als gevolg van de onzekerheid rond de schuldencrisis in de eurozone. “De export naar de Verenigde Staten en Azië lijkt goed te gaan, maar de onzekerheid over nieuwe investeringen blijft bestaan,” aldus Wohlrabe.

Volgens de prognoses van de Europese Commissie groeit de Duitse economie zowel dit als volgend jaar met 0,8 procent. De eurozone mag zich voor dit jaar verwachten aan een terugval van het bbp met 0,4 procent, en een beperkte toename met 0,1 procent in 2013.

Tobias Blattner, econoom bij Daiwa International in Londen, ziet na een moeilijk vierde kwartaal beterschap in het nieuwe jaar. Wat Duitsland betreft komt er volgens Blattner misschien een knik in de groei, maar geen recessie. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content