Duits ondernemersvertrouwen niet te stuiten

© belga

De recente besparingsmaatregelen in de eurozone en duurdere olie maken weinig indruk op de Duitse ondernemer.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, dat wordt gemeten via de zogenaamde Ifo-index, stijgt in maart voor de vijfde maand op rij van 109,7 punten in februari tot 109,8 punten in maart. Dat is het hoogste peil in acht maanden. Analisten mikten op een status-quo.

Voor het samenstellen van de Ifo-index worden 7.000 Duitse CEO’s gepolst naar hun beoordeling van de huidige en toekomstige conjunctuur. Terwijl de verwachtingscomponent voor de komende zes maanden een lichte toename kende, bleef de boordeling van het huidige klimaat stabiel op 117,4 punten.

De Ifo-index wijst er in ieder geval op dat de Duitse CEO zich niet bedreigd voelt door de stijgende olieprijzen en forse besparingsmaatregelen binnen de eurozone die de uitvoer zouden kunnen belemmeren.

“Zowel de Duitse bedrijven als Duitsland zelf blijven de Europese Champions Leauge domineren,” zegt Carsten Brzeski, econoom bij ING Group in Brussel. “Het lijdt geen twijfel dat de Duitse economie blijft groeien,” aldus Breszki.

Volgens Tobias Blattner, hoofd van de researchafdeling binnen Daiwa International in Londen, was de ECB er met haar gulle liquiditeitsbeleid tegenover de banken er eerder al in geslaagd de vrees voor een escalatie van de Europese schuldencrisis grotendeels weg te nemen. ‘Bovendien blijven de de Duitse ‘fundamantals’ stevig overeind,” besluit Blattner.

Maandag maakte ook het Duitse bureau voor statistiek cijfers bekend. Daaruit blijkt dat het nominale loon van de Duitse (voltijdse) werknemer in 2011 met 3,4 procent is toegenomen. Rekening houdend met een inflatiecijfer van 2,3 procent, stemt dat overeen met een reële loonstijging van 1,1 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content