‘Duits minimumloon leidt niet tot golf van ontslagen, maar de consument betaalt wel meer’
De introductie van het omstreden minimumloon in Duitsland vorig jaar heeft niet geleid tot massale ontslagen, maar de prijzen zijn wel gestegen.
Uit een enquëte van het Duitse onderzoeksinstituut IAB bij 16.000 bedrijven blijkt dat amper 5 procent van de werkgevers die door de invoering van het minimumloon in januari 2015 bepaalde lonen moesten verhogen, toen de beslissing hebben genomen om werknemers te ontslaan.
Tot een massale ontslagronde heeft het minimumloon uiteindelijk niet geleid, maar er was wel een opmerkelijk gevolg voor de consument van de grootste economie van Europa.
18 procent van de bevraagde werkgevers heeft namelijk beslist de verkoopprijs van hun diensten of producten te verhogen in een reactie op het vastgelegd minimumloon.
Eenzelfde percentage heeft de arbeidstijden aangepast. En één bedrijf op de tien is wat terughoudender geworden met aanwervingen.
8,5 euro bruto
Berlijn introduceerde in 2015 een minimumloon van 8,5 euro bruto per uur. Daarmee kwam de christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkel tegmoet aan de verzuchtingen van haar sociaaldemocratische coalitiepartner.
Sommige rechtse politici en economen hadden eerder gewaarschuwd voor massale ontslagen, maar de werkloosheid in Duitsland staat met 6,1 procent momenteel op het laagste peil sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990.
De prijzen voor bepaalde diensten – zoals het bezoek aan de kapper of een taxirit – zijn wel gestegen, maar die toename werd gecompenseerd door dalende energieprijzen.
In totaal raamt het IAB het aantal ‘verloren’ of ‘niet-gecreëerde banen’ als gevolg van het wettelijk minimumloon rond de 60.000 op een totaal van de ruim 42 miljoen werknemers die Duitsland telt. Volgens het onderzoeksinstituut vallen de positieve effecten van de maatregel in ieder geval niet te ontkennen.
Het minimumloon wordt op 1 januari 2017 verhoogd tot 8,84 euro bruto per uur.
(Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier