DS Technical Nonwoven: ‘Textiel weert onkruid’

© .

Sinds begin 2015 mogen sproeimiddelen niet meer gebruikt worden in publieke instellingen. DS Technical Nonwoven levert een duurzaam en tijdbesparend alternatief voor sproeimiddelen en manueel wieden.

DS Technical Nonwoven uit Dendermonde produceert technisch textiel. Het bedrijf maakt onder andere doorlaatbaar biotextiel dat gebruikt wordt bij water- en wegenbouwkundige werken. Andere producten zijn drainagematten voor groendaken en gekleurde vilten voor akoestische en designtoepassingen.

Waarlijk revolutionair is Biocovers: een volledig biologisch afbreekbaar en te composteren onkruiddoek voor tuinen, parken of bermen. Biocovers is een niet-geweven textielsoort, met als basisproduct polymelkzuur. Dat is een biopolymeer, gewonnen uit plantaardig materiaal. “Gedurende drie tot vijf jaar vormt het doek een lichtbarrière, waardoor onkruidzaden niet kunnen ontkiemen”, duidt CEO Patrick De Saedeleir. “Jonge plantjes of struikjes worden in de mat geplant en worden zo niet in hun groei belemmerd. Dankzij de lange levensduur kunnen ze het doek overgroeien en de functie van Biocovers overnemen.”

Het gronddoek biedt ook bescherming tegen erosie. Bovendien rafelt het niet uit en is het UV-stabiel. Vanaf het derde levensjaar start de biodegradatie onder invloed van temperatuur, vochtigheid en micro-organismen in de bodem. Er blijft enkel compost over. “Dit in tegenstelling tot synthetische doeken, waarvan fragmenten voor eeuwig in de bodem achterblijven”, sakkert De Saedeleir. “De impact voor de lange termijn van deze plasticdeeltjes op het milieu is nog niet bekend.”

Goedkoper na jaren

Door het verbod op het gebruik van sproeimiddelen wordt Biocovers almaar vaker gebruikt in openbare plaatsen in ons land. Ook in Frankrijk en Zweden wordt het meer en meer voorgeschreven. “Toch is overheden overtuigen van de voordelen van biologisch gemaakte producten niet zo vanzelfsprekend”, zucht De Saedeleir. “Biocovers is duurder dan het klassieke synthetische onkruiddoek, maar over de volledige levensduur is het totale kostenplaatje dan weer veel lager. Daarvan moeten we zowel opdrachtgevers, studiebureaus, aannemers als het grote publiek overtuigen.”

Het polymelkzuurvilt van DS Technical Nonwoven wordt ook getest voor andere toepassingen. “We gebruiken het als draagmat voor de opkweek van sedummatten op groendaken. Die worden vandaag gekweekt op synthetische draagmatten, of op natuurvezelmatten die versterkt zijn met kunststofelementen. Onze oplossing kan bijdragen tot een nóg groener groendak. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden met zogenaamde smeltvezels voor de design- en meubelindustrie.” (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content