Drie strafklachten in Nyrstar-dossier

Nyrstar © belga

De afgelopen maanden zijn minstens drie strafklachten tegen onbekenden ingediend in de zaak Nyrstar. Dat blijkt dinsdag in de marge van de aandeelhoudersvergadering van de zinkgroep.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Nyrstar dinsdag waren twee van de drie indieners van een strafklacht met burgerlijke partijstelling aanwezig. Volgens hen zijn twee Brusselse onderzoeksrechters met de zaak belast: een Nederlandstalige en een Franstalige. Nyrstar-voorzitter Martyn Konig was naar eigen zeggen nog niet op de hoogte.

De twee aandeelhouders die dinsdag op de algemene vergadering aanwezig waren, stapten einde juni naar de rechter. Ze zijn al jarenlang aandeelhouder van Nyrstar en zagen hun belegging elk met tienduizenden euro in waarde verminderen. Volgens hen is er sprake van koersmanipulatie en mismanagement bij Nyrstar. ‘Een bedrijf dat 1,6 miljard euro waard was, is uiteindelijk aan Trafigura verkocht voor 1 euro’, klonk het. Door de burgerlijke partijstelling, kan de klacht niet worden geseponeerd en moet een onderzoeksrechter er zich over buigen. De aandeelhouders hopen uiteindelijk op een veroordeling en misschien een schadevergoeding.

Eerder raakte al bekend dat een honderdtal aandeelhouders van Nyrstar juridische stappen voorbereiden om de deal met Trafigura te laten terugdraaien of een forse schadevergoeding te eisen. Die groep doet een beroep op advocaten Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe van kantoor WATT Legal. De bedoeling is om een collectieve rechtszaak aan te spannen voor de ondernemingsrechtbank. Het geëiste bedrag ligt voorlopig op 1,5 miljard euro.

Voorzitter Konig: ‘Slechtste beslissing van mijn leven’

Nyrstar-voorzitter Martyn Konig wilde dinsdag op zijn beurt ook iets kwijt tijdens de aandeelhoudersvergadering. ‘Het aanvaarden van een zitje als onafhankelijk bestuurder bij Nyrstar was de slechtste beslissing van mijn leven’, aldus Konig. Konig werd in 2015 aangeduid als onafhankelijk bestuurder bij Nyrstar, maar dat gebeurde toen ook al niet zonder slag of stoot. Volgens het management van de zinkgroep, onder leiding van Julien De Wilde, voldeed hij niet aan de vereisten om als onafhankelijke te zetelen. Konig werkte immers als het hoofd investeringen van het vehikel dat het vermogen van de partners en het senior management van Trafigura beheerde.

Sommige mediaberichten uit die periode spreken van een ‘coup’. Trafigura had zijn belang in Nyrstar toen opgetrokken van 10 tot ruim 15 procent. De jaren die volgden slaagde Trafigura erin om bij Nyrstar kortingen tot 75 procent op de marktprijs te krijgen voor de verwerking van zinkconcentraat. Nyrstar stapelde de verliezen op en moest uiteindelijk door Trafigura worden ‘gered’. Voor de kleine aandeelhouders bleef er bijna niets meer over. Op de aandeelhoudersvergadering van dinsdag werden opnieuw veel vragen gesteld over de prijsafspraken die Trafigura met Nyrstar had gemaakt. Consultant KPMG heeft hierover een rapport opgesteld dat die praktijk zou rechtvaardigen, maar vragen van de aandeelhouders om het rapport te kunnen inkijken werden door Konig afgewimpeld wegens ‘vertrouwelijk’.

Partner Content