Draadloos betalen via radiogolven
De contactloze terminals van Famoco zien eruit als eenvoudige en robuuste smart-phones. Ze gaan naar winkeliers als betalingsterminals of om klantenkaarten te valideren, maar kunnen ook ingezet worden voor de controle van mobiel personeel of als identiteitskaartlezer.
Sinds begin vorig jaar heeft Famoco zijn grootste kantoor in Brussel. Vanop het dakterras van de voormalige theesalons in de Huidevettersstraat hebben de achttien medewerkers een prachtig uitzicht over Brussel. De centrale ligging, de goede kennis van het Engels en de aanwezigheid van een fintechcluster in onze hoofdstad hebben meegespeeld bij de beslissing om zich in België te vestigen. ‘Fintech’ verwijst naar ICT-starters die zich specialiseren in financiële software. In juli haalde Famoco 4 miljoen euro op bij Hi Inov, BPI France en Aurinvest.
De start-up werd in 2010 in China uit de grond gestampt door Nicolas Berbigier en Lionel Baraban, twee Fransen, die brood zagen in de NFC-markt. NFC staat voor near field communication, een technologie die een secuur draadloos contact mogelijk maakt via radiogolven. Omdat de terminals over een beveiligde versie van Android beschikken, werken ze met de meest diverse toepassingen.
“Voor betalingen wilden de banken de controle over de gegevens niet opgeven. Met smartphones passeer je via de operatoren. Bovendien zijn ze duur en worden ze gestolen”, zegt Nicolas Berbigier, die een voorbeeld geeft van Google in Kenya. Om de betalingsdienst Google Pay in dat land uit te rollen, deed het eerst een beroep op Nexus-toestellen van 500 euro die binnen de kortste keren werden gestolen. Uiteindelijk ging Google in zee met Famoco. “Het bleef bij één diefstal, omdat de dieven de toestellen niet konden gebruiken.” Aan het begin van 2016 had Famoco 30 mensen in dienst, vooral ingenieurs en commerciële profielen. Tegen het einde van het jaar moeten dat er zestig zijn. Simon Van Dorpe
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier