‘Door de automatische loonindexering komt er een drama af op de dienstensector’

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.
Stijn Bijnens, CEO van Cegeka. © Franky Verdickt
Bert Lauwers redacteur bij Trends
Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Volgens Stijn Bijnens, de CEO van de Limburgse IT-groep Cegeka, wordt onderschat welke problemen er op de dienstensector in België afkomen door de automatische loonindexering. Dat zegt hij in een interview met Trends.

Stijn Bijnens (55) werd als prille dertiger bekroond tot Trends Manager van het Jaar 1999. Bijna een kwarteeuw later leidt hij de ambitieuze Limburgse familiale IT-groep Cegeka. In een uitgebreid interview met Trends naar aanleiding van 40 jaar bekroning van de Manager van het Jaar heeft hij ook over zijn verlanglijstje voor de partijen die momenteel onderhandelen over de nieuwe regeringen in dit land. De automatische loonindexering hangt volgens hem als een zwaard van Damocles boven de dienstensector.

Automatische loonindexering

Bijnens: “Wij zitten op een zeer competitieve markt. Alleen al in België concurreren wij met dertig bedrijven, zelfs overheidsbedrijven. Op die markt moet je altijd heel kostenbewust zijn, maar hier hebben we de automatische indexering. Ik besef dat ik als CEO van een IT-bedrijf niet moet klagen, want energie-intensieve industriële bedrijven hebben het veel moeilijker.

“Maar wat wordt onderschat, is welk onderliggend probleem de dienstensector in België aan het opbouwen is door die automatische indexering. In een fabriek wordt iedereen per uur doorgaans hetzelfde betaald. In de dienstensector is er echter veel meer variatie, als gevolg van acquisities of het feit dat iemand een grotere mond heeft en durft te vragen wat een ander niet heeft gevraagd, of omdat de ene baas sneller een loonsverhoging toekent dan de andere.

“Je hebt dus een grotere spreidstand tussen mensen die te veel verdienen en diegenen die te weinig krijgen. Dat herkalibreren, door mensen die het verdienen extra te geven en anderen die te veel verdienen niets bij te geven, lukt niet met die automatische indexering, want de marge is op. En de dienstensector is nog jong.

“We stevenen af op een stuwmeer van problemen van oudere werknemers die door die indexering niet werden gekalibreerd. Dat is een drama dat op ons afkomt, en waar jullie binnen tien jaar over zullen schrijven. Soms moet je tien jaar vooruitkijken. Dit gaat over fairness, en ik heb het nooit lastig gevonden om een faire boodschap te brengen.”

Lees het volledige interview met Stijn Bijnens hier online of in Trends Magazine van 8 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content