Dit zijn de duurste winkelstraten in België

© belga

Wie een eigen winkelzaak wil opstarten denkt best twee keer na over de locatie. Onderzoek van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield toont aan dat de prijzen sterk afhankelijk zijn van waar je een gebouw huurt.

De Nieuwstraat in Brussel en de Meir in Antwerpen zijn de duurste locaties in België om winkelruimte te huren. Je betaalt er gemiddeld 1.850 euro per vierkante meter per jaar. De Louizalaan, ook in Brussel, die vorig jaar op gelijke hoogte was gekomen met de twee andere winkelstraten, moet nu opnieuw wat terrein prijsgeven. De huur bedraagt er volgens de studie gemiddeld 1.775 euro per vierkante meter per jaar.

Flagship stores

Volgens Cushman & Wakefield zijn de Belgische topwinkelstraten geliefde locaties voor de opening van “flagship stores”. “In het licht van de e-commerce zijn dergelijke zeer zichtbare vestigingen die een beleving bieden, cruciaal voor het succes van de retailer”, klinkt het. De vastgoedconsultant merkt nog op dat de aanslagen van 22 maart ongetwijfeld een impact hadden op het aantal toeristen in Brussel, maar dat er signalen zijn dat die impact aan het wegebben is.

Andere dure winkelstraten in België zijn de Veldstraat in Gent (1.375 euro per vierkante meter per jaar), de Hoogstraat in Hasselt (1.250 euro), Vinâve d’Ille in Luik (1.125 euro) , de Steenstraat in Brugge (1.100 euro).

Elders in de wereld

Wereldwijd is de New Yorkse straat Fifth Avenue voor het derde jaar op rij de duurste locatie om winkelruimte te huren. Je betaalt er gemiddeld 29.065 euro per vierkante meter per jaar. De huurprijzen daalden er wel met 14 procent, omdat de grote merken hun winkelpark herschikken ten gevolge van het succes van de onlineverkoop. Cushman & Wakefield verwacht in 2017 een verdere daling.

De Champs Elysées in Parijs staan op plaats drie, met een stabiel gebleven huurprijs van 13.255 euro per vierkante meter per jaar. De studie werd voorgesteld naar aanleiding van Mapic, de beurs voor commercieel vastgoed die deze week plaatsvindt in de Franse badstad Cannes. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content