Directie Delhaize: ‘Acties brengen grote economische schade toe’
De staking bij supermarktketen Delhaize breidt uit. Dat is niet alleen het geval bij de winkels, maar ook bij de distributiecentra van de retailer. De directie van Delhaize waarschuwt in een persbericht voor de mogelijke economische gevolgen.
Bij Delhaize zijn donderdag sinds 4 uur ‘s ochtends de logistieke centra van Ninove en Zellik volledig geblokkeerd. Er kunnen geen vrachtwagens lossen en er kunnen geen leveringen vertrekken naar de winkels, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.
In de bottelarij in Molenbeek was er kort na 13 uur ‘beperkte activiteit’; negen winkels waren gesloten, voornamelijk in het Luikse en ook in Brussel en Waals-Brabant.
De acties komen er nadat de vakbonden woensdag furieus hadden gereageerd op details over looninlevering die ze tijdens een ondernemingsraad hadden gekregen van de directie.
De bonden spraken van ‘een lawine van sociale inleveringen’. “We begrijpen dat de aankondiging van het transformatieplan en de mogelijke maatregelen hard aankomen bij onze medewerkers, maar zijn ervan overtuigd dat deze nodig zijn om de toekomst van ons bedrijf te garanderen”, reageert Delhaize donderdagmiddag.
De directie stelt onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen. Volgens de bonden is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand.
“De directie streeft ernaar de onzekerheid die leeft bij de medewerkers zo snel mogelijk weg te nemen”, klinkt het nog. Ze zegt dat ze de sociale partners vandaag ‘meermaals heeft opgeroepen om aan de tafel te gaan zitten’. Dekelver voegt er nog aan toe dat er momenteel in de Delhaize-winkels geen voorraadproblemen zijn. Die kunnen er wel komen als de acties aanhouden.
De bonden waarschuwden woensdag al voor acties op vrijdag, die ‘zwaarder zouden uitvallen dan vorige keer, toen er vijftien winkels gesloten bleven”. De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien supermarkten in eigen beheer. De gesprekken zitten nog in de informatie- en consultatiefase.
(Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier