Dieselgate: sjoemelzonde kost Volkswagen mogelijk 10 miljard meer dan verwacht
De Duitse autoreus Volkswagen moet nog dieper in de buidel tasten om het gesjoemel met de software in dieselwagens recht te zetten.
De Volkswagen-groep zet 16,2 miljard euro opzij om het schandaal rond de sjoemelsoftware die de uitstoot van haar dieselwagens manipuleert, af te handelen. Dat maakte het concern vrijdag bekend. Dat betekent dat de sjoemelprovisie bijna 10 miljard euro meer bedraagt dan de 6,7 miljard die aanvankelijk voorzien was.
Volkswagen krijgt dus af te rekenen met een zware financiële kater door het gejoemel met dieselwagens. Door de immense kosten en provisies lijdt de groep een nettoverlies van 1,6 miljard euro, het grootste uit haar geschiedenis. In 2014 boekte Volkswagen nog 11 miljard euro winst.
Het operationele resultaat zakte van een winst van 12,7 miljard euro in 2014 naar een verlies van 4,1 miljard euro. De omzet steeg met 5,4 procent tot 213 miljard euro. Volkswagen besliste ook om zwaar te snoeien in het dividend. Dat wordt verlaagd van 4,86 euro per aandeel vorig jaar tot nog amper 0,17 euro.
Voor 2016 verwacht de groep zo’n 5 procent minder omzet, maar wel opnieuw winst te maken. De dramatische cijfers stuurden het aandeel van VW vrijdag meer dan 5 procent lager.
De crisis met de zogenaamde sjoemelsoftware brak in september 2015 uit, nadat de Amerikaanse milieu-autoriteiten hadden ontdekt dat het concern illegale software gebruikte waardoor de schadelijke uitstoot bij testen kon worden gemanipuleerd.
Wereldwijd zouden 11 miljoen dieselwagens betrokken zijn. Hoewel de autobouwer donderdag in de VS een akkoord bereikte met de autoriteiten over hoe ze de Amerikaanse gedupeerden wil tegemoetkomen, is de kwestie verre van opgelost. In Europa bijvoorbeeld verloopt de terugroepactie tergend traag, terwijl in de VS nog een strafzaak dreigt.
Het interimrapport over de schuldvraag, dat normaal gezien tegen het einde van de maand zou worden gepubliceerd, wordt uitgesteld. De Duitse autoreus verwijst naar de ‘onaanvaardbare financiële risico’s’ voor de groep. Het is niet duidelijk wanneer het rapport wel wordt vrijgegeven. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier