Deze vijf projecten worden financieel gesteund door de Europese Unie

© EC
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

“Het Europese project staat onder druk”, is te horen bij de Europese Unie. Daarom belicht het in samenwerking met de Europese Unie een aantal projecten die zijn gerealiseerd met de financiële steun van Europa.

Naar aanleiding van de verjaardag van het Verdrag van Rome op 25 maart brengt de Europese Unie een aantal projecten onder de aandacht die ze de afgelopen jaren financieel heeft ondersteund. “Net omdat de Europese Unie, onder meer door het populisme, onder druk staat willen we aantonen dat Europa nationaal maar ook regionaal een impact heeft op haar inwoners”, klinkt het bij de Europese Commissie. Die heeft een onderzoek gedaan naar projecten die hun bestaan te danken hebben aan het Europese investeringsplan.

“We zochten een uitgebalanceerd selectie van Belgische funded projects, uit verschillende regio’s (Vlaanderen, Brussel en Wallonië) en verschillende sectoren (onderzoek en ontwikkeling, jeugd, werkgelegenheid, industrie en innovatie). Daaruit hebben we vijf projecten gekozen waarvan velen niet weten dat ze mogelijk worden gemaakt door de Europese Unie.”

Molenbeek Formation

Molenbeek Formation, een initiatief van de Mission Locale van Molenbeek, heeft zich met de steun van de Europese Unie gevestigd op de gerenoveerde eerste verdieping van de oude mouterij op de site van de voormalige brouwerij Belle-Vue. Jongeren kunnen in het gebouw een hotel- en toerismeopleiding volgen, om daarna hun kennis in praktijk te brengen in het Belvue-hotel dat op dezelfde site ligt.

Het Belvue-hotel is een ecologisch hotel. Op de site zagen nog andere projecten het levenslicht. Op de vierde verdieping huist ART2WORK, waar jongeren uit kwetsbare wijken de kans krijgen zich te ontplooien via coaching en opleiding. De omvorming van de site werd mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Job’In

Job’In is een Waalse non-profitorganisatie die werklozen ondersteunt die een eigen zaak willen stichten. De organisatie telt zes centra in Waalse steden en een centrum dat zich richt op creatieve ondernemers (Job’In Design). Job’In heeft al meer dan 2000 ondernemers geholpen een eigen zaak op te richten. Het project kreeg steun van het Europees Structuurfonds en Investeringsfonds.

Flen Pharma

Philippe Sollie kon zijn bedrijf Flen Pharma dankzij het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) laten uitgroeien tot een onderneming die 78 werknemers telt. Dankzij het fonds kon Sollie Flamigel, een zalf voor de behandeling van kleine wonden en brandwonden, op de markt brengen.

Imec

Ook de technologische sector kan een beroep doen op fondsen van de Europese Unie. Imec, dat vandaag zo’n 3500 werknemers telt, kon met de financiële steun van het EU’s Framework-programma voor onderzoek en innovatie een aantal innoverende producten op de markt brengen. Het technologiebedrijf doet onderzoek in tal van domeinen zoals gezondheidszorg, duurzame energie, slimme mobiliteit, industrie 4.0 en slimme steden.

Sonaca

Ook Sonaca heeft een aantal projecten kunnen realiseren dankzij het EU’s Framework- programma en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Het Waalse bedrijf ontwikkelt onder meer onderdelen in titanium voor de lucht- en de ruimtevaartindustrie, die het fabriceert met behulp van een 3D-printer. Sonaca is de leverancier van gesofisticeerde onderdelen voor de Europese mastodonten Airbus en Dassault.

Deze vijf projecten worden financieel gesteund door de Europese Unie
© InvestEU

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content