‘Dexia brengt Ethias in problemen’

© belga

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil dat Ethias een oplossing vindt voor zijn te zwaar wegende belang van 5,04 procent in Dexia. Dat bericht De Tijd woensdag.

Ethias kreeg een jaar geleden een injectie van 1,5 miljard euro, met geld van de federale overheid, Vlaanderen en Wallonië, maar die steun moet nog de goedkeuring van de Europese Commissie krijgen.


Beide dossiers – de afslanking van Dexia als compensatie voor de
staatssteun en Ethias – zijn indirect zelfs aan elkaar gekoppeld, omdat Ethias een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia is.

De Europese Commissie plaatst volgens diverse bronnen nu echter vraagtekens bij die participatie. Ze vindt met name dat Ethias een te grote blootstelling heeft aan één bedrijf en daarvoor dient een oplossing te worden gevonden, aldus De Tijd.

De zoektocht naar een oplossing voor de Dexia-participatie blijkt
geen sinecure. Er liggen volgens De Tijd een reeks scenario’s voor, maar die blijken stuk voor stuk moeilijk te realiseren.

Er zou namelijk rekening moeten worden gehouden met drie premissen: Ethias mag niet verder in de problemen geraken, de aandelen moeten in Belgische handen blijven en de overheidsaandeelhouders van Ethias mogen geen verlies lijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content