Dexia-bestuur krijgt kwijting
De aandeelhouders van Dexia hebben de leden van de raad van bestuur kwijting verleend.
De aandeelhouders van Dexia hebben de leden van de raad van bestuur kwijting verleend. Daardoor worden ze door de aandeelhouders individueel niet aansprakelijk gesteld voor beslissingen die genomen werden in het boekjaar 2011.
De goedkeuring tot kwijting gebeurde op de algemene aandeelhoudersvergadering met 85,25 procent van de stemmen. Er waren opvallend veel onthoudingen, zelfs meer dan er ja-stemmen waren. Maar dat heeft uiteindelijk geen belang, want die worden niet meegeteld. Omgerekend waren er 515 miljoen ja-stemmen, 111 miljoen nee-stemmen en 546,4 miljoen onthoudingen.
De Vlaamse regering had eerder op de dag uitstel tot kwijting gevraagd. Het verzoek tot uitstel werd door de Dexia-top van tafel geveegd, waarop Vlaanderen besliste tegen te stemmen. Uiteindelijk woog het belang van het Vlaamse gewest kennelijk niet zwaar genoeg om de décharge tegen te houden. Het Waals Gewest had eerder aangekondigd zich te zullen onthouden.
Dehaene wees er bij het afwijzen van het verzoek tot uitstel van kwijting op dat de problematiek bij Dexia dateert van voor 2008. “En toen had niemand er blijkbaar problemen mee om kwijting te verlenen. Ik vind dat meten met maten en gewichten,” aldus de voorzitter.
Behalve over de kwijting moest er nog over enkele andere agendapunten worden gestemd. Daarbij werden de jaarrekening, de kapitaalvermindering, het bezoldigingsverslag en de kwijting voor de commisaris door een ruime meerderheid goedgekeurd.
Ook de bestuursmandaten van Francine Swiggers (Arco) en Catherine Kopp werden door de aandeelhouders probleemloos verlengd voor vier jaar. Claude Piret werd met 95 procent van de stemmen benoemd als nieuwe bestuurder.(Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier