Deutsche Bank moet meer middelen inzetten tegen witwassen

Deutsche Bank: de cashkoe uit het verleden, de handel in obligaties, kreeg de voorbije jaren forse klappen. © BI

Deutsche Bank krijgt van de Duitse toezichthouder de opdracht maatregelen te nemen om witwassen en de financiering van terrorisme te voorkomen.

De financiële waakhond heeft consultant KPMG aangeduid om toe te zien op de invoering van de maatregelen tegen het witwassen. Het is voor het eerst dat toezichthouder Bafin een externe controleur aanduidt.

Deutsche Bank moet onder meer interne controles verbeteren en ervoor zorgen dat de huidge regels en wetten voor toezicht op malversaties beter worden nageleefd. Deutsche Bank erkent dat de maatregelen nodig zijn.

Deutsche Bank erkende overigens in augustus al dat de buffers tegen het witwassen ontoereikend bleken. Vorig jaar kreeg de bank namelijk een boete van bijna 700 miljoen dollar, omdat vermogende Russen erin geslaagd waren via de bank 10 miljard dollar uit het land te sluizen.

De Duitse grootbank is niet de eerste Europese Bank die te maken krijgt met problemen bij het toezicht op witwassen.

Zo heeft Danske Bank, de grootste bank van Denemarken, zich schuldig gemaakt aan witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Het gaat daarbij om crimineel geld uit onder meer Ruslanddat met medeweten van de Denen in Estlandwerd gestald.

Onlangs trof ING in Nederland al een schikking van 775 miljoen euro wegens witwassen. Volgens het Openbaar Ministerie is ING nalatig geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken. Naar verluidt hebben tussen 2010 en 2016 klanten hun rekening bij ING misbruikt voor het witwassen van honderden miljoenen euro’s.

Partner Content