Deutsche Bank: ‘Komende tien jaar sneuvelen nog 20.000 jobs bij Belgische banken’

© belga

Alain Moreau, topman van Deutsche Bank België, verwacht dat de bankensector in België nog moeilijke tijden te wachten staat.

De aangekondigde herstructurering en het daaraan gekoppelde banenverlies bij bank-verzekeraar ING hebben de gemoederen verhit. Maar de bankensector in ons land – en bij uitbreiding die van Europa – is aan een hervorming toe, luidt het herhaalde advies van de OESO en het IMF.

Volgens Alain Moreau, topman van Deutsche Bank België, zijn de Belgische banken in ieder geval te laat in actie gekomen.

“Banken hebben hier jarenlang mooie marges gehaald op de spaarboekjes, waar de tegoeden bovendien bleven toenemen door een fiscaal gunstregime. Daardoor voelden ze geen noodzaak om zich om te turnen tot modernere spelers en te investeren in andere verkoopkanalen”, aldus Moreau in een interview met De Tijd.

Moreau ziet de inhaalbeweging die nu aan de gang is nog een tijd aanhouden. België telt vandaag nog 600 bankkantoren per miljoen inwoners. Dat zijn er 200 meer dan het Europese gemiddelde. De bankier houdt er rekening mee dat er na de grondige herstructurering bij ING België, waarbij 3.500 banen verloren gaan, nog duizenden banen in de Belgische banksector zullen sneuvelen

“De voorbije tien jaar gingen 20.000 banen verloren in de Belgische banksector. Het zou me niet verbazen dat we de komende tien jaar nog 20.000 jobs zien verdwijnen”, zegt Moreau in De Tijd.

Toch blijkt de topman van Deutsche Bank het niet eens te zijn met de aanpak van ING. “Veel spelers vinden het verleidelijk om meteen banen te schrappen en tal van zaken te outsourcen om hun winst op te krikken. We hebben stilaan de limieten van dat model bereikt. Ook de bankentoplui hebben een sociale verantwoordelijkheid”, luidt zijn oordeel. (DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content