Deliveroo biedt zelfstandige koeriers gratis ongevallenverzekering

© Isopix

Deliveroo gaat zijn zelfstandige koeriers in België vanaf 1 januari een gratis bijkomende ongevallenverzekering bieden. Dat heeft de maaltijdenkoerierdienst woensdag bekendgemaakt. Deliveroo wil zo ‘een einde maken aan het compromis tussen flexibiliteit en veiligheid’ voor zijn koeriers.

De koeriers zullen door de verzekering gedekt zijn van bij hun eerste levering, aldus Deliveroo, dat al verschillende maanden onderhandelingen voerde over de verzekering. Ze komt bovenop de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die het bedrijf reeds aanbood, en dekt tijdelijk inkomensverlies en medische kosten, maar voorziet ook schadeloosstelling bij een ongeval.

Deliveroo besliste eind oktober om een nieuw remuneratiemodel te introduceren in België, dat volgens het bedrijf meer flexibiliteit biedt aan de koeriers. ‘De koeriers kunnen zo zelf beslissen wanneer ze willen werken, hetgeen hen toelaat om hun werk te organiseren in functie van hun leven, en niet omgekeerd. Ze hebben zo ook de mogelijkheid om nog voor andere platformen te werken’, aldus het bedrijf.

Het wijzigen van het verloningsmodel door Deliveroo zorgde de voorbije weken voor de nodig wrevel bij de koeriers. Zo kondigde een collectief van koeriers al aan om vrijdag 24 november om 17.30 uur actie te voeren op de Brusselse Louizalaan aan het kruispunt met de Baljuwstraat.

De koeriers vrezen dat de nieuwe betaalformule voor hen een achteruitgang van hun verloning zal betekenen van 30 à 40 procent voor dezelfde prestaties.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaf eerder de inspectie van de RSZ en van het Toezicht op de Sociale Wetten de opdracht om het nieuwe verloningsmodel tegen het licht te houden. ‘Wij staan ter beschikking van de minister om het debat aan te gaan over wat een platform als het onze de koeriers kan bieden’, zegt Mathieu De Lophem, general manager van Deliveroo voor de Benelux.

Deliveroo zal in de komende weken de details over inschrijving op de verzekering bekendmaken aan zijn koeriers. De voorbije twee weken werkten zowat 1.500 koeriers voor het bedrijf, op maandbasis zijn het er ongeveer 2.500.

Lees ook: Deeleconomie heeft behoefte aan een wettelijk kader

Partner Content