Delhaize-topman Knoops: ‘Kostenhandicap ten opzichte van concurrentie bedraagt 15 tot 33 procent’

© belga

Volgens Denis Knoops, de pas benoemde topman van Delhaize België, werd de kostenhandicap ten opzichte van de concurrentie ‘onhoudbaar’. Dat zei Knoops in een toelichting bij de aangekondigde besparingsronde die Delhaize België treft.

“Dit plan is absoluut nodig. Ik garandeer mij om Delhaize, dat in België een geschiedenis heeft van bijna 150 jaar, ook nog een toekomst te bieden”. Dat verklaarde de pas aangetreden topman Denis Knoops, woensdagnamiddag bij de voorstelling van het transformatieplan voor Delhaize België aan de pers.

“De kostenhandicap van de supermarktketen ten opzichte van de concurrentie bedraagt tussen de 15 à 33 procent, de rendabiliteit van de winkels in eigen beheer is de jongste drie jaar met meer dan 78 procent gedaald. Dat is onhoudbaar,” verduidelijkte Knoops.

Delhaize werkt onder hetzelfde paritair comité als zijn concurrenten, maar heeft de voorbije jaren aan zijn personeel wel een aantal voordelen toegekend, waardoor de kloof is vergroot. Zo krijgt het personeel van Delhaize anciënniteitstoeslagen tot het einde van zijn loopbaan, terwijl er bij andere ketens een begrenzing telt. Knoops verwees ook naar de betaalde pauze: 1 kwartier per 4 gewerkte uren, die de concurrentie niet heeft. De groep kampt bovendien met een iets ouder personeelbestand.

Die hogere loonkosten kunnen niet meer gecompenseerd worden door de prijzen, want sinds de economische crisis heeft de klant zijn aankoopgedrag fundamenteel gewijzigd. Prijs is nu een bepalende factor geworden, luidde het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content