Delhaize en Albert Heijn moeten winkels afstoten in België

© BELGA

De fusiegroep Ahold Delhaize moet van de Belgische mededingingsautoriteit enkele winkels afstoten.

In het kader van de geplande fusie tussen Ahold en Delhaize vraagt de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) dat zowel Ahold (Albert Heijn) als Delhaize winkels afstoot. Dat melden de vakbonden maandag.

De mededingingsautoriteit ziet ‘competitiviteitsbezwaren‘ in een aantal regio’s in Vlaanderen. Delhaize en Ahold zouden er samen te sterk aanwezig zijn.

Zowel Delhaize als Ahold wordt daardoor verplicht een aantal winkels af te stoten, aldus het ontwerpakkoord van de mededinging.

Ahold en Delhaize bevestigen dat een aantal winkels moet worden ‘gedesinvesteerd’.

Albert Heijn

De liberale vakbond ACLVB meldt dat het gaat het om acht vestigingen van Albert Heijn, goed voor 400 banen. De vestigingen in kwestie zijn die van Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort.Het gaat om winkels in eigen beheer, geen franchisewinkels.

De liberale vakbond merkt op dat er ondanks de bezwaren van de mededingingsautoriteit nog steeds nieuwe winkels van Albert Heijn worden geopend. Volgens vakbondssecretaris Thomas Vanbiervliet mogen de huidige werknemers van Albert Heijn in geen geval de dupe worden van een wereldwijde fusie. “We hebben met de directie data in maart en april vastgelegd om uit te klaren wat deze nieuwe situatie concreet inhoudt. Voor ons staat het als een paal boven water dat we ervoor moeten zorgen dat de getroffen werknemers zoveel mogelijk hun carrièr verder kunnen zetten binnen Albert Heijn België”, verduidelijkt Vanbiervliet.

Een woordvoerder van Ahold bevestigt dat het voorstel van de Belgische mededinging voorziet in het verkopen van een aantal Albert Heijn-winkels, ‘om de competitiviteit te verhogen’. Woordvoerder Tim van der Zanden wil zich nog niet uitspreken over het aantal winkels. Vandaag telt Albert Heijn 38 winkels in Vlaanderen

Delhaize

Om hoeveel winkels van Delhaize het gaat, is nog niet duidelijk. “Een klein aantal, aldus woordvoerder Nicolas Van Hoecke van de Delhaize Groep. “De winkels en het personeel zijn al ingelicht”. De woordvoerder benadrukt dat het in het geval van Delhaize niet om eigen winkels, maar om franchisewinkels gaat. De woordvoerder wijst er op dat het mededingingscollege nog definitief goedkeuring moet geven.

‘Vertrouwelijk’

Het rapport van de Belgische mededingingsautoriteit dat maandag bekendraakte, is voor alle duidelijkheid een ‘voorlopig rapport’.

De auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit, Véronique Thirion, bevestigt dat een ontwerpbesluit over de fusieplannen van Ahold en Delhaize is overgemaakt aan het college. De inhoud is vertrouwelijk. Een beslissing van het Mededingingscollege is te verwachten half maart, ‘uiterlijk 17 maart”.

De aandeelhouders van Ahold en Delhaize spreken zich op 14 maart uit over de fusie.

Op 14 maart volgt een definitieve beslissing van de mededingingsautoriteit.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content