De Panini’s verkopen als zoete broodjes

© belga

Panini hoopt voordeel te trekken uit het enthousiasme rond de Rode Duivels die volgende maand aan de Wereldbeker deelnemen in Brazilië. De albums en de stickers verkopen in ieder geval als zoete broodjes.

De meeste albums werden aan de fans geschonken via promotieacties in sommige grote supermarkten, via voetbalstages tijdens de paasvakantie, enz.

Panini zal waarschijnlijk zijn verkoopdoelstellingen van 75 miljoen euro overtreffen. Panini denkt 80 procent van de verkoop vóór de start van de wereldbeker te realiseren.

Een cyclische business

De Paninibusiness hangt enorm af van grote sportieve evenementen, zoals de Wereldbeker voetbal of grote commerciële successen als Pokémon enkele jaren geleden. Vorig jaar was niet zo succesvol voor het Belgische filiaal, dat met een omzet kampte dat bijna zes keer lager lag dan het jaar ervoor (7,3 miljoen euro in 2012). In 2012 kon het bedrijf nog rekenen op de Europese beker en twee acties in de supermarkten (die de drukkerij doen draaien, maar minder interessante winstmarges voor het bedrijf opleveren).

“We zitten in een cyclische business. Dat maakt het bedrijf moeilijk te beheren en verklaart ook waarom we zo weinig concurrenten hebben”, verklaart Thierry de Latre du Bosqueau, gedelegeerd bestuurder van Panini België.

Niet alleen op de speelplaatsen

Scholieren zijn niet de enigen die Paninistickers omwisselen. Volgens Thierry de Latre du Bosqueau vertegenwoordigen volwassenen 50 procent van de klanten. “Er zijn meer en meer mensen met heimwee naar het ruilen” vertelt het hoofd van Panini België.

Hoeveel kost een album ?

Een pakje van vijf stickers kost 0,60 euro. Voor het volledige album (640 afbeeldingen) moet je dus rekenen op 76,8 euro, zonder de dubbels.Als je het album niet gratis hebt ontvangen, moet je daar nog 2 euro bijtellen.

Online ruilen

Je kunt je dubbels ruilen op de sociale media, de opvolger van de speelplaatsen. Panini heeft ook een app ontwikkeld waarmee je je collectie met je smartphone kunt beheren. En als je album na de Wereldbeker nog niet volledig is, kun je nog altijd de ontbrekende stickers voor 0,18 euro per stuk – zonder verzendingskosten – bij Panini kopen.

Gilles Quoistiaux (Trends-Tendances)

– 700.000 ‘Wereldbeker-albums’ gingen al over de toonbank

– In amper één maand tijd werden al 70 miljoen ‘Wereldbeker-stickers’ in België en Luxemburg verkocht.

– Tijdens een overval op een vrachtwagen die de bekende stickers vervoerde, werden er eind april 300.000 stickers ontvreemd in Brazilië.

– 1,3 miljoen euro: dat is de omzet van Panini België voor het boekjaar 2012-2013. Het bedrijf hoopt dankzij het WK-effect de 4 miljoen euro te behalen voor 2013-2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content