‘De kmo-ondernemer is moedeloos’
Daniëlle Vanwesenbeeck, CEO van het directmailingbedrijf Mastermail, is uitgegroeid tot een voorvechtster van de Vlaamse kmo’s. Een jaar nadat ze de Womed Award won, de prijs voor vrouwelijke ondernemer van het jaar, spaart ze de roe niet voor de regering-Di Rupo.
Daniëlle Vanwesenbeeck, CEO van het directmailingbedrijf Mastermail, is uitgegroeid tot een voorvechtster van de Vlaamse kmo’s. Een jaar nadat ze de Womed Award won, de prijs voor vrouwelijke ondernemer van het jaar, spaart ze de roe niet voor de regering-Di Rupo.
“Door die award zit ik vaak in die wandelgangen van het ondernemerschap en je voelt daar echt de zwaarmoedigheid”, stelt Vanwesenbeeck vast. “De regering-Di Rupo is helemaal niet goed bezig voor de ondernemers.”
“De kmo-ondernemer is helemaal moedeloos geworden. Vooral de gelijkschakeling van het statuut arbeiders en bedienden is een grote zorg. Niemand weet hoe groot de impact zal zijn. Volgens een arrest van het Grondwettelijk Hof moet de ongelijkheid tegen 8 juli zijn weggewerkt. Als de kwestie niet op tijd opgelost wordt, durft niemand nog een arbeider te ontslaan. Als hij er een rechtszaak van maakt, weet je door die rechtsonzekerheid niet welke kant het uitgaat.”
“Ik wacht juli niet af om aan te werven. Maar als de mensen niet 100 procent voldoen, moeten ze vertrekken voor 8 juli. Ik voorspel dat er een uitzuivering van de arbeiders komt. Diegenen die niet voldoen, worden ontslagen voor die gelijkschakeling een feit is. Het verschil tussen iemand ontslaan voor of na 8 juli is enorm.”
“Er is niet alleen onzekerheid door dat statuut. Zo moeten wij in onze sector plots veranderen van paritair comité. Dat wordt boven ons hoofd beslist en gaat gepaard met een loonkoststijging van gemiddeld 13 tot 14 procent. Er is berekend dat dit 3000 euro extra per arbeider betekent. Stel dat je 100 arbeiders werk geeft, kan dat het einde van je bedrijf betekenen. Bovendien komen er extra besparingen, want je ziet dat aankomen. En dan moeten wij weer een stuk bijdragen. Dat kan je niet volhouden.”
En de loonlasten?
Vanwesenbeeck: “Akkoord dat de overheid maar een bepaalde pot geld binnenkrijgt, maar ik zie ook een overheid met een veel te zwaar ambtenarenapparaat. En ze zou ook mogen kijken naar de mogelijkheden die ambtenaren hebben, bijvoorbeeld tijdskrediet. Ik wou onlangs een heel valabele kandidaat aanwerven, maar die heb ik verloren omdat die zo’n extreme goeie voorwaarden kreeg van de overheid. Dat is de wereld op zijn kop. Als ik zo iemand aanwerf, wordt die met privégeld betaald. Nu wordt die veel duurder betaald met overheidsgeld. De overheid moet goede mensen kunnen aanwerven, maar niet door voorwaarden te bieden die niet marktconform zijn.”
Het aantal faillissementen blijft intussen ontzettend hoog.
Vanwesenbeeck: “Er is zelfs ongerustheid bij bedrijven waar het nog heel goed gaat. Daar reken ik mezelf bij. We hebben een goed jaar gehad, maar wat zal volgend jaar geven? Opnieuw die rechtsonzekerheid. Welke maatregelen neemt de regering nog?”
Tot wat zal dit leiden?
Vanwesenbeeck: “De trend dat bedrijven met hun productie wegtrekken uit België, zal zich doorzetten. Maar kmo’s, zoals mijn bedrijf, kunnen met onze activiteiten niet naar het buitenland. En dus zullen er nog meer failliet gaan, want die kunnen dit allemaal niet blijven trekken. Met als gevolg nog meer werkloosheid voor lager geschoolde mensen.”
Vindt u ergens gehoor?
Vanwesenbeeck: “Neen, maar we zitten natuurlijk met een socialistische regering wiens prioriteit absoluut niet ligt bij de ondernemingen. Terwijl ze zou moeten beseffen dat de kmo’s de motor zijn van onze economie.”
We hebben gewoon de verkeerde regering?
Vanwesenbeeck: “Een gevaarlijke uitspraak, maar de regering luistert alleszins niet genoeg naar de verzuchtingen van de ondernemers en ik denk inderdaad dat het niet slecht is dat ze een andere kleur zou krijgen (lacht).”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier