De desastreuze timing van Microsoft

© Reuters
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

De beleggerseuforie over Microsoft na de aankondiging van het vertrek van Steve Ballmer is misplaatst. De cruciale reorganisatie van Microsoft dreigt vertraging op te lopen.

De beleggerseuforie over Microsoft na de aankondiging van het vertrek van Steve Ballmer is misplaatst. De cruciale reorganisatie van Microsoft dreigt vertraging op te lopen.

De positie van Ballmer stond al een hele tijd onder druk na tegenvallende resultaten. De aankondiging van zijn vertrek voorspelt niet veel goeds voor het najaar. Als Ballmer weg moest, dan had dat vroeger moeten gebeuren. Microsoft staat voor een erg cruciale reorganisatie en is het beste gebaat met continuïteit aan de top.

Talent en middelen zijn er in overvloed bij Microsoft. Er is eindelijk ook een strategie om de achterstand op de mobiele markt aan te pakken. Het ontbreekt Microsoft aan eensgezindheid en discipline. Alle afdelingen zijn koninkrijken op zich. Die werken elkaar op cruciale momenten vaak tegen. Er zijn al twee eigen smartphones gesneuveld door interne oorlogen.

Het grootste slachtoffer van de stammentwisten is wellicht de Courier-tablet. Op het moment dat Apple zijn iPad lanceerde, was Microsoft vergevorderd in de ontwikkeling van een eigen tablet. Die werd geschrapt na een zwaar intern conflict over het besturingssysteem. Het zou nog drie jaar duren voor het met een nieuw model kwam, de Surface. Bijna een jaar later heeft Microsoft al 900 miljoen dollar moeten afschrijven wegens de slechte prestaties van de tabletdivisie.

Microsoft kondigde vorige maand een grote reorganisatie aan waardoor het topmanagement de touwtjes meer naar zich toetrekt en een pak grote afdelingen worden opgebroken. Van een verzameling koninkrijkjes naar een keizerrijk. En net nu, tijdens dat gigantische veranderingsproces, kondigt Ballmer zijn vertrek aan, voor een stuk onder druk van activistische beleggers die vooral bezig zijn met de korte termijn.

Het is de vraag of Ballmer nog genoeg gezag heeft om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Iemand die nog even de stoel moet warm houden en bovendien het bedrijf verlaat wegens tegenvallende resultaten, kan intern op weinig krediet rekenen. Het kan nog maanden duren voor er een nieuwe topman is en daarna moet die zich nog inwerken. Microsoft had Ballmer zijn laatste opdracht beter in alle sereniteit laten afwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content