Crelan wordt honderd procent Belgisch
Crelan wordt een volledig Belgische bank. De Franse aandeelhouder Crédit Agricole verkoopt zijn belang van 50 procent aan de Belgische aandeelhouders.
Crédit Agricole S.A, Crédit Agricole Nord de France en Crédit Agricole Nord Est verkopen hun 50 procent-participatie aan de Belgische coöperatieve kassen Lanbokas en Agricaisse. Een bedrag maakte de bank niet bekend.
Dat Crédit Agricole zijn belang in Crelan verkoopt is vandaag geen verrassing – de Nationale Bank zette het licht op groen na een aankondiging van overname begin dit jaar – maar was dat eerder wel. Crédit Agricole leek daarvoor namelijk aan te sturen op een volledige overname van de Belgische bank, maar dat zagen de andere aandeelhouders, de Belgische coöperatieve landbouwkassen Lanbokas en Agricaisse, niet zitten.
Als gevolg van de omschakeling wordt Crelan voortaan dus een volledig Belgische bank, met een 100 procent coöperatieve verankering.
Crelan ontstond in 2011 na de overname van Centea door Landbouwkrediet. Crédit Agricole stapte in 2003 in het kapitaal van Landbouwkrediet. Tot de groep behoren ook Europabank en onlinebank Keytrade Bank.
Reactie Versele
Crelan-CEO Luc Versele legde op een persconferentie in de hoofdkantoren van de bank uit waarom de Franse aandeelhouder uit Crelan stapt. Door veranderde reglementering zouden de Fransen meer verantwoordelijkheid krijgen bij Crelan. “En dat vonden ze niet in verhouding met de participatie van 50 procent”, aldus Versele. De Belgische coöperatieve kassen werden dus voor een keuze gesteld: meer Franse inmenging of een verkoop van de participatie.
Na ‘vriendschappelijke onderhandelingen’ werd uiteindelijk een akkoord bereikt over een verkoop van de participatie van Crédit Agricole aan de Belgische Kassen. Om die operatie tot een goed einde te brengen, moet Crelan 150 à 200 miljoen euro bijkomend coöperatief kapitaal ophalen tegen 22 juni 2015. Dat is de datum waarop de transactie rond zou moeten zijn. De actie om het kapitaal te versterken, werd op 1 maart opgestart. Intussen werd al 72,6 miljoen opgehaald. CEO Versele mikt op 200 miljoen euro.
Het maximumbedrag per coöperant wordt opgetrokken van 3.000 naar 4.000 euro. Bovendien is nog maar 20 procent van het in 2011 overgenomen Centea-cliënteel (600.000 klanten) al coöperant. Daar ziet Versele dus nog mogelijkheden. Op dit moment telt de groep al ruim 260.000 coöperanten.
Hoewel Versele ervan uitgaat dat Crelan zonder externe partner kan overleven en ontwikkelen sluit hij de komst van een externe investeerder in de toekomst niet uit. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier