CREG voert onderzoek naar bestuur Elia

© Belga

De federale energieregulator CREG voert een onderzoek naar hoogspanningsnetsnetbeheerder Elia, na het vertrek van voorzitter Miriam Maes.

Op de aandeelhoudersvergadering van 16 mei bij Elia zou Maes het voor bekeken houden als voorzitter, maar zou haar mandaat als bestuurslid wel voor zes jaar worden verlengd, schrijft Le Soir. De meerderheidsaandeelhouder van Elia, Publi-T (dat de Belgische gemeenten verzamelt), veranderde op het laatste moment en vroeg zijn leden om tegen de mandaatvernieuwing te stemmen. Daarop verkoos Maes om Elia te verlaten.

Samenstelling bestuur onderzoeken

De CREG onderzoekt of de samenstelling van het nieuwe bestuur wettelijk is (13 leden in plaats van 14, 6 in plaats van 7 onafhankelijke bestuurders en slechts 4 vrouwen op 13 leden). Dat schrijft Le Soir.

De regulator bekijkt ook hoe onafhankelijk de onafhankelijke bestuurders echt zijn. Daarmee neemt hij vooral Frank Donck in het vizier. Zijn onderneming 3D Investments kocht in 2016 Pauwels Consulting, een bedrijf dat Elia als klant heeft. Volgens Le Soir ambieerde Donck het voorzitterschap van Elia en zou hij een van de Vlamingen zijn aan de basis van het vertrek van Maes.

Partner Content