Couche-Tard en Carrefour bekijken partnerschap nu overnamegesprekken gestopt zijn

© Belga

Het Canadese winkelbedrijf Couche-Tard en de Franse supermarktgroep Carrefour hebben de gesprekken over een overname van Carrefour na het veto van de Franse regering stopgezet. De twee blijven wel in contact staan: ze bestuderen nu de mogelijkheden voor operationele partnerschappen, klinkt het zaterdag in een gezamenlijk persbericht.

Zo zouden ze kunnen samenwerken rond brandstofdistributie, het aankopen van producten, eigen merken, innovatie en klantenervaring of nog de optimalisering van de productdistributie op plaatsen waar hun netwerken elkaar overlappen. Een overname zit er niet meer in. ‘Er waren verkennende gesprekken opgestart tussen Carrefour en Alimentation Couche-Tard over een transactie, rekening houdend met alle aandeelhouders, na een “vriendelijke benadering” door Couche-Tard. In het licht van de recente ontwikkelingen, vinden die gesprekken niet langer plaats.’

Het nieuws ligt in de lijn der verwachtingen. Nieuwsagentschap Bloomberg had al op basis van welingelichte bronnen gemeld dat het Canadese winkelbedrijf afziet van een overname van Carrefour na het Franse veto. De beslissing om de onderhandelingen tussen beide groepen stop te zetten, werd genomen nadat de oprichter van Couche-Tard, Alain Bouchard, naar Parijs was afgereisd om de Franse regering enkele garanties te bieden. Zo engageerde de voedingsgigant uit Quebec zich onder andere om miljarden euro in Carrefour te investeren en gedurende twee jaar geen banen te schrappen, luidde het.

Couche-Tard is een Canadese uitbater van buurtwinkels in Canada, maar ook in de VS en in Europa. De groep bevestigde enkele dagen geleden dat het ‘verkennende gesprekken’ had opgestart over een ‘vriendschappelijke transactie’. De Canadezen waren bereid om een bedrag te bieden van ongeveer 20 euro per aandeel Carrefour, waarmee ze ruim 16,4 miljard euro over hadden voor de Franse supermarktketen.

Vrijdag liet de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire echter weten dat de Franse regering zich ‘duidelijk en definitief’ tegen de overname van Carrefour, de grootste werkgever in Frankrijk, verzette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content