Coöperatieve bank NewB staat voor jaar van de waarheid

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De komende maanden worden cruciaal voor de nieuwe coöperatieve bank NewB. Voldoende kapitaal aantrekken blijft de grootste uitdaging.

Komt de nieuwe coöperatieve bank NewB er of niet? Die cruciale vraag wordt wellicht in de komende maanden beantwoord. CEO Dirk Coeckelbergh blijft optimistisch, maar objectief bekeken liggen de kaarten niet goed. De bank heeft al 2,8 miljoen euro verbrand en wil dit jaar nog eens 3,5 miljoen euro vers kapitaal ophalen. De teller staat momenteel op 1,5 miljoen euro. Maar die bedragen betekenen niets in vergelijking met het kapitaal dat NewB nodig heeft om een echte bank te worden.

“We hebben 60 miljoen euro kapitaal nodig om de bank waarvan we dromen op te starten”, geeft Coeckelbergh toe. Buitenstaanders zeggen dat 100 miljoen euro kapitaal het minimum is om kans op succes te maken als startende spaarbank. Dat spreekt Coeckelbergh niet tegen: “Daar hopen we na een of twee jaar activiteit te staan.”

40 van die 60 miljoen euro moet komen van de particuliere aandeelhouders. Aangezien die niet bereid zijn grote bedragen neer te tellen, is dat enkel haalbaar als het aantal coöperanten aangroeit tot ongeveer 125.000, zo leren documenten van NewB. En daar knelt het schoentje. De lopende kapitaaloperatie wordt vooral gedragen door de bestaande coöperanten. Hun aantal stagneert tussen 48.000 en 50.000. Er komen nauwelijks nieuwe aandeelhouders bij.

“Vorig jaar zijn er 5000 nieuwe coöperanten bij gekomen”, merkt Coeckelbergh op. “Dat is verre van slecht voor een bank zonder financiële diensten. Ik ga ervan uit dat een succesvolle lancering van een of meer financiële producten het aantal coöperanten flink zal doen stijgen. Als mensen concrete producten met een bedrijfseconomisch rendement zien, zal hun interesse toenemen.”

NewB wil in april een eerste concrete financiële dienst op de markt brengen: een soort bankkaart met een sterke ethische inslag die aan de coöperanten wordt aangeboden en NewB zijn eerste operationele inkomsten moet opleveren. “De kaart moet ons toelaten onze meerwaarde te bewijzen.”

Daarnaast wil NewB nog voor de zomer de operatie starten om het kapitaal van de particuliere coöperanten op te trekken tot 40 miljoen euro. De resterende 20 miljoen euro denkt NewB te vinden bij nieuwe financiële partners of institutionele investeerders. Als alles volgens plan loopt, wil NewB de volgende tijdstabel volgen: de aanvraag van een banklicentie in 2015, het verkrijgen van die licentie in 2016 en het opstarten van de bank in 2017.

Lees het volledig artikel over NewB in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content