Clash NMBS-top: Cornu en Fontinoy spreken van ‘onjuiste beschuldigingen’
NMBS-CEO Jo Cornu ontkent dat hij Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij, in een brief beschuldigd heeft van ‘corruptie, gesjoemel of eender welke andere vorm van malversatie’. Ze zullen bij de krant die dat schreef, ‘hun rechten doen gelden’. In de brief hekelt Cornu wel de inmenging van Fontinoy in het dagelijks bestuur van de NMBS.
Dat melden beide toplui in een gezamenlijk persbericht. Jean-Claude Fontinoy en Jo Cornu zeggen te betreuren ‘dat de interne brieven die betrekking hebben op gedachtenwisselingen over strategische en beheersdossiers eigen aan de onderneming, buiten de onderneming worden gestuurd’. Onder meer De Morgen, De Tijd en L’Echo schrijven dat de twee niet meer door één deur kunnen. De Morgen voegde toe dat Cornu zijn voorzitter heeft beschudigd van gesjoemel met studieopdrachten en mogelijke corruptie bij een vastgoeddeal in India.
Corruptie
Zo ver gaat Cornu niet in zijn brief, die intussen publiek gemaakt werd. Het woord corruptie wordt er wel in vermeld, namelijk in een paar paragrafen over een vastgoedproject van NMBS-dochter Eurostation in India.
‘Allereerst beschouw ik vastgoedontwikkeling niet als een spooropdracht’, klinkt het. En een beetje verder: ‘De met de lokale partners voorgestelde akkoorden, waarin commissies zijn opgenomen van 35 procent van de ontvangsten die Eurostation er zou genereren, roepen ook veel vragen op, zeker in het licht van de corruptieperceptie-index van de ngo Transparency International.’
Cornu plaatst elders in de brief vraagtekens bij enkele acties van de voorzitter. ‘Eens te meer blijkt de wil van het presidentschap en zijn diensten om meer en meer tussen te komen in de operationele werking van de onderneming’, schrijft Cornu. Volgens hem legt Fontinoy de raad van bestuur voorstellen voor ‘zonder dat de potentiële financiële gevolgen van die beslissingen grondig zijn geanalyseerd’. Nog volgens de CEO heeft Fontinoy de voorbije maanden “een aantal initiatieven genomen die heel grote financiële risico’s inhielden voor de onderneming, zonder dat deze risico’s vooraf voldoende werden geanalyseerd en besproken’.
Op het einde van de brief roept Cornu op om ‘terug tekeren naar een normale bedrijfsvoering, zoals zij bestaat in andere overheidsbedrijven, zoals Infrabel, Belgacom en bpost, en zoals zij overigens bestaat in alle grote Belgische bedrijven’.
Cornu voegt er ook nog fijntjes aan toe dat hij zich vragen stelt bij de omvang van de ondersteunende diensten van de NMBS-voorzitter. Gezien de besparingen, verwacht Cornu een voorstel dat de grootte van het kabinet van de voorzitter in lijn brengt met de diensten van de voorzitter bij de eerder vermelde publieke bedrijven.
‘Onjuiste beschuldigingen’
De brief, die ook naar bevoegd minister Jacqueline Galant werd gestuurd, is een reactie op drie brieven die Fontinoy schreef op 20 januari.
De NMBS zal vrijdag ‘een brief sturen naar de kranten die deze onjuiste beschuldigingen hebben verspreid, met name de krant De Morgen, om haar rechten te doen gelden’. Over wat dat precies inhoudt, wil een NMBS-woordvoerder niet uitweiden. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier