Chemiesector boekt recordomzet

© belga

De sector van de chemie-, kunststoffen-, farma- en biotechbedrijven kijkt terug op een geslaagd jaar. Dat blijkt uit de jaarresultaten van sectorfederatie essenscia.

Vooral het eerste halfjaar 2011 was voor de chemiesector bijzonder goed. De jaaromzet steeg uiteindelijk met 11 procent tot een nieuw record van 58,1 miljard euro. essenscia noteerde ook een forse toename van de investeringen tot 1,8 miljard euro (+37 procent) en meer uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tot 2,7 miljard euro (+11 procent).

De directe tewerkstelling groeide afgelopen jaar voor het eerst sinds 2008. De sector stelt nu 90.300 mensen tewerk, 1.000 meer dan een jaar geleden. Voor de crisis schommelde het aantal werknemers nog rond 95.000.

De federatie essenscia vertegenwoordigt 800 ondernemingen uit de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) in België.

Ondanks de bemoedigende cijfers die de chemiesector in ons land voorlegt, waarschuwde Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen, eerder deze maand in een interview met Trends voor de zware elektriciteitsfactuur in ons land. De Geest wijst erop dat 60 procent van de stroomfactuur van BASF Antwerpen bestaat uit heffingen, waardoor – bij een ongewijzigd energiebeleid – BASF Antwerpen dit jaar rekening moet houden met een bijkomende energieprijs van 100 miljoen euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content