Chauffeurs Coca-Cola in staking

© Belga

De spontane actie volgt op het afspringen van het sociaal overleg.

Bij Coca-Cola in Wilrijk hebben de chauffeurs die ‘s morgens normaal uitrijden vrijdagochtend de poorten geblokkeerd. De spontane actie volgt op het afspringen van het sociaal overleg. Later legden ook de chauffeurs bij de productievestiging in Zwijnaarde het werk neer. De vakbonden in Wilrijk hebben de chauffeurs vanmorgen ingelicht over het afspringen van de cao-onderhandelingen, waarop het personeel besliste de poorten van het bedrijf in Aartselaar te blokkeren. Het gaat om een spontane actie, aldus Yvan De Jonge van ABVV.

Ook voor de productieploegen waren er door de bonden vrijdagmiddag al informatievergaderingen gepland in alle Belgische vestigingen van Coca-Cola. Daarbij zullen ze voorstellen om een stakingsaanzegging in te dienen om hun eisen kracht bij te zetten.

“We vragen de plaatselijke directie dat zij zich engageert om dit weekend geen externe chauffeurs te bevoorraden. Als ze daartoe bereid is, zullen de chauffeurs hun actie opschorten”, aldus De Jonge.

Bij Coca-Cola sprongen de onderhandelingen over een cao voor de arbeiders in alle Belgische vestigingen donderdagavond af. Volgens De Jonge weigert het bedrijf in te gaan op eisen van de bonden voor onder meer een premie en betere vervoersvergoeding voor het personeel, en stuit dat de medewerkers tegen de borst.

Topje
Ook de chauffeurs bij de productievestiging van Coca-Cola in Zwijnaarde (Gent) hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, zo zegt Bjorn Desmet van ABVV-Horval.

“De cao-onderhandelingen zijn maar het topje van de ijsberg”, aldus Desmet. “Coca-Cola België heeft sinds 2004 al acht reorganisaties achter de rug, soms twee per jaar. Coca-Cola is een bedrijf dat nooit in rustig vaarwater zit. Doordat men altijd de meest performante wil zijn, is de werkdruk ongehoord.”

Wat de afgesprongen cao-onderhandelingen betreft, trokken de vakbonden met vier punten naar de directie. “Niettegenstaande de nettowinst van 140 miljoen in België vorig jaar, moeten we ons aan de loonnorm van 0,3 procent houden, maar de arbeiders willen een deel van de koek. Het is onaanvaardbaar dat de directie slechts 25 euro wil geven bovenop de premie van 375 euro die jaarlijks toegekend wordt als de doelstellingen gehaald worden.”

Ook een verhoging van de vergoedingen voor het woon-werkverkeer bleek onbespreekbaar. “Tenzij die afgetrokken wordt van de 0,3 procent loonsverhoging.” De vakbonden vroegen tevergeefs ook een extra te geven aan de arbeiders naar aanleiding van de 125ste verjaardag van demultinational.

Bij Coca-Cola werken 1036 arbeiders, van wie 360 in Zwijnaarde, 297 in Antwerpen, 70 in Gosselies, 48 in Hasselt, 112 in Londerzeel en 147 in Chaudfontaine. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content