Cera is niet van plan minwaarde te nemen
De beslissing om de deur op slot te houden zodat de coöperanten in 2012 niet kunnen uitstappen, is genomen in het belang van die coöperanten, zegt Cera-topman Franky Depickere in een gesprek met Trends.
Vandaag zijn in Leuven honderden vertegenwoordigers van coöperaties samen om te discussiëren over de identiteit en de toekomst van coöperatief ondernemerschap. De studiedag wordt georganiseerd door Cera, de Belgische coöperatie die garant staat voor de verankering van de bankverzekeraar KBC en die jaarlijks enkele miljoenen in sociaal-maatschappelijke projecten investeert.
Cera deed dit jaar de deur op slot voor zijn coöperanten. De coöperatie besliste dat haar 420.000 leden in 2012 niet kunnen uitstappen. Volgens Depickere staat dit niet haaks op de coöperatieve gedachte: “De beslissing was in het belang van alle vennoten, omdat ze ons de flexibiliteit biedt om door een moeilijke periode te komen. Een van onze kerndoelstellingen is de verankering van KBC. Als gevolg van de financiële crisis zag Cera zich als grootste KBC-aandeelhouder verplicht de stabiliteit en continuïteit van de instelling te garanderen. We konden daarbij op veel begrip van onze vennoten rekenen. Zij zien in dat KBC een van de laatste Belgische bankgroepen is met het beslissingscentrum in eigen land.”
Volgens Depickere is de beslissing om het kapitaal van Cera gedurende een jaar te vergrendelen genomen in samenspraak met de coöperanten: “Wij hebben de besluiten op voorhand afgetoetst met de vertegenwoordigers van onze 45 regionale adviesraden. Dit was geen beslissing die eenzijdig van hogerhand opgelegd is. De basis steunde ons. Wij hebben de economische context en onze analyse rond KBC verduidelijkt en onze leden begrepen dat van hen een extra inspanning gevraagd werd.”
Door eind de jaren negentig te investeren in een grote, internationale, beursgenoteerde bank verloochende Cera volgens critici zijn coöperatief gedachtegoed. Maar daar is Depickere het niet mee eens: “Aan het einde de jaren negentig was iedereen het erover eens dat een bank, om winstgevend te blijven, moest groeien en internationaal opereren. Daarom is Cera in het KBC-verhaal gestapt: om onze coöperatieve bank op langere termijn veilig te stellen en lokaal te verankeren. Het succes van Rabobank toont dat een coöperatieve bank niet noodzakelijk een kleine en lokale bank moet blijven. Expansie en internationalisering zijn niet per definitie verkeerd.”
Intussen blijven Cera en de tussenholding KBC Ancora heel gevoelig voor de schommelingen van de beurskoers van KBC Groep. De activa van Cera (aandelen van KBC en KBC Ancora) staan immers voor 2 miljard euro in de boeken, terwijl de marktwaarde maar 800 miljoen euro bedraagt. Cera zit m.a.w. op een latente minwaarde van 1,2 miljard euro.
Dat zijn virtuele cijfers”, vindt Depickere. “De beurskoers schommelt van dag tot dag. Maar wij zijn een langetermijninvesteerder. We hebben geen plannen om aandelen te verkopen. Daarom staan de aandelen tegen hun intrinsieke waarde in onze boeken. Tot nader order zijn we niet van plan een waardevermindering door te voeren.”
Patrick Claerhout
Lees het volledig gesprek met Franky Depickere van Cera in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier