CEO Van Zele: ‘Vlaamse verankering blijft belangrijk voor Barco’
Topman Eric Van Zele van Barco vindt dat het management van zijn bedrijf moet ‘verinternationaliseren’, maar benadrukte tegelijk dat de Vlaamse verankering belangrijk blijft. Zijn opvolger als CEO is best opnieuw een Vlaming, zei hij tijdens de persconferentie over de halfjaarcijfers.
De 66-jarige Van Zele, verkozen tot Trends Manager van het Jaar in 2012, staat al sinds 2009 aan het hoofd van de beeldvormingsspecialist met hoofdkwartier in Kortrijk. Enkele jaren geleden kondigde hij zijn afscheid aan, maar daar kwam hij snel van terug.
Opvolger
Hoewel Van Zele is herbenoemd, moet vroeg of laat een opvolger gekozen worden. Van Zele benadrukte dat veel zal afhangen van de richting die Barco inslaat. Het succesverhaal van de digitale cinema is afgelopen en het bedrijf moet zichzelf opnieuw uitvinden. Er wordt nu nagedacht om zich meer te gaan toespitsen op bepaalde activiteiten en andere af te stoten. “We krijgen vanuit de financiële markten regelmatig de raadgeving om meer de focus te leggen op minder markten. Barco is te complex en is met teveel zaken tegelijk bezig, luidt het dan”, zei Van Zele. In de eerste plaats wordt naar de afdeling ‘Defense en Aerospace’ gekeken. “We kunnen daarin geen wereldleider worden omdat we dat vanuit België nooit kunnen. Het zullen altijd Noord-Amerikaanse of grote Engelse of Franse spelers zijn die deze eer mogen opeisen. We zijn ook niet groot genoeg om in die markt significant te zijn”, zei Van Zele daarover.
Verkoop
Daarnaast wordt ook een verkoop van sommige ventures overwogen. Er is concrete interesse en tegen eind augustus wil Barco beslissen of er al dan niet verkocht wordt. “We gaan niet desinvesteren louter omwille van de centen”, zei Van Zele. “We werken wel vanuit strategische overweging. Het moet een goede zaak zijn voor Barco. En we moeten met de centen van de verkoop in andere afdelingen betere dingen kunnen doen.” Van Zele zei ook dat een verkoop niet ten koste mag gaan van de werkgelegenheid.
Internationaler bestuur
De besliising tot een mogelijke verkoop van ventures zalo dus een invloed hebben op de profielen van de opvolging binnen het topmanagement van Barco. Al maakte Van Zele wel duidelijk dat het management wat internationaler mag kleuren. Het directiecomité zal in de toekomst samengesteld zijn uit ‘goodlooking Vlamingen’, maar ook een Chinees en een Amerikaan mogen er zeker bijkomen. “We hebben die verinternationalisering nodig”, zei de CEO. Het hoofdkwartier kan perfect in Kortrijk blijven, maar er mag van de topman ook een mannetje in San Fransisco of Peking zitten. De nieuwe CEO is voor Van Zele best wel opnieuw een Vlaming. “Persoonlijk ben ik van mening dat het een groot voordeel is dat je in je hoofdkwartier met de mensen kunt spreken”, verduidelijkte hij.
Er zijn ook geen plannen om te delokaliseren uit België, waar Barco nog 1.600 medewerkers telt. “Er blijft een sterke verbondenheid met Vlaanderen. In dat licht is er ook een nieuwe sterke aandeelhouder (textielmachineproducent Van De Wiele, red). De Vlaamse verankering is belangrijk”, luidt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier